Nebeský skalp Ukrajinců. Sestřelili generálmajora, záběry ukazují jeho poslední chvíle

Kanamata Botašev byl nad Luhanskou oblastí sestřelen koncem května.

Válka na Ukrajině trvá už 100 dní

Ukrajinci si ve válce s Ruskem připsali další potvrzený cenný skalp. Protiletadlovou raketou Stinger totiž koncem května sestřelili pilota s excelentním renomé generálmajora Kanamata Botaševa. Ten seděl za kniplem Suchoje Su-25 a zrovna přelétával nad Luhanskou oblastí. Pozemní síly Ukrajiny tvrdí, že už dokázaly od začátku invaze zničit 204 letadel.

Kanamat Botašev je zatím nejvýše postaveným ruským pilotem, který byl ve válce zabit. Celkem mělo o život od 24. února – kdy konflikt vypukl – přijít už deset generálů. Smrt Botaševa potvrdil ruský web Kommersant, který také poznamenal, že „2. června se v Karačajevsku na hlavním náměstí konalo rozloučení s hrdinou Ruska Kanamatem Botaševem“.

Zkušený 63letý pilot byl sestřelen v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny, kde ve dvoučlenné formaci letěl nízko nad zemí. Právě kvůli nedostatečné výšce se nedokázal včas katapultovat. Na sociálních sítích se objevily záběry těšně předcházející chvíli, kdy střela země-vzduch s názvem Stinger trefila jeden ze dvou Suchojů Su-25.

Sériová výroba těchto letadel začala v roce 1978, cena jednoho kusu se v přepočtu pohybuje kolem 250 milionů korun.

Záběry z Botaševova posledního letu se objevily v době, kdy Rusko před několika dny přišlo na Ukrajině o dalšího vysoce postaveného muže, což je součást nečekaných celkových velkých ztrát, se kterými Vladimir Putin při začátku invaze nepočítal.

Podplukovník Zaur Dimajev, zástupce velitele 4. praporu pluku speciálních sil Achmata Kadyrova, byl v úterý zabit při dělostřelecké palbě v oblasti Donbasu, informoval telegramový kanál Baza. Dimajev projížděl ve vojenském SUV vesnicí Kamyševacha, když vůz zasáhl ukrajinský granát.

Tagy: