Nebuď zombie, daruj život! Alensa Hallowenská party plná hvězdných strašidel pomáhala

Gabriela Partyšová a Dana Morávková

Halloween u Alensy

Halloween je keltský svátek s historií sahající až do doby před naším letopočtem. Poslední říjnový den byl přechodem mezi létem a zimou, dnem kdy se stírá hranice mezi světem živých a mrtvých. Halloweenská párty společnosti Alensa, provozující síť e-shopů i kamenných obchodů s produkty na kompletní péči o oči a zrak s mottem Nebuď zombie, daruj život! dala akci úplně jiný rozměr. Za každého, kdo dorazil do kamenného obchodu v Praze v masce, přispěla finanční částkou nadaci Srdcem Robinson. A účastníci se mohli zaregistrovat i do Českého registru dárců krvetvorných buněk IKEM. A kdo se stál vítězem o nejlepší kostým?

V České  republice ročně onemocní přibližně 100 pacientů některým typem leukémie a 1 000 pacientů různými poruchami krvetvorby, které je možné léčit transplantací kostní dřeně. „Říkali jsme si, že je dobré spojit náš brand optiky Alensa s dobročinností a halloweenskou párty posunout o třídu výš,“ říká Petr Langer, manažer PR a komunikace.

Kdo dorazil, mohl se zapsat do registru dárců krvetvorných budek při IKEM. „Ten podtitul je ,Nebuď zombie, daruj život!‘, protože registr má přímo web Darujzivot.cz. Právě tady se lidé mohou o možnostech darování kostní dřeně dozvědět víc,“ dodává manažer, který se ale bohužel zaregistrovat nemohl. Kritéria dárcovství jsou jasně stanovena. „My chceme dárce mezi osmnáctými a jedenačtyřicátými narozeninami. Ti lidé musejí být zdraví, pak mohou pomoci a zachránit život někomu, kdo má leukémii nebo jinou závažnou poruchu krvetvorby,“ upřesnila mluvčí registru Barbora Brunclíková.

Síť e-shopů Alensa, která vznikla v roce 2004, kdy otevřela své první internetové obchody v České republice a na Slovensku a během následujících 15 let rozšířila svou síť e-shopů po celé Evropě, pomáhala přepisovat i další příběhy nemocných dětí. Za každého, kdo dorazil na párty v masce, přispěla finanční částkou nadaci Srdcem Robinson. Maminka Tereza Robinson se rozhodla pomáhat na základě vlastní zkušenosti, když se jí s manželem Martinem narodil syn Ondřej s komplexní srdeční vadou.

„Pro nás je důležité získávat finanční prostředky, abychom mohli díky dotovaným programům, které máme jak pro rodiče, tak pro zdravotníky, vypomáhat rodinám v té jejich těžké životní situaci. Často se totiž ocitají i v těžké ekonomické situaci v rámci diagnózy,“ říká Tereza. Podle ní je také důležité, aby rodiče nepotlačovali emoce, které s onemocněním dítěte přichází. „Důležité je, a rodičům doporučuju, aby pečovali také sami o sebe, aby pak dokázali být nemocnému dítěti opravdu podporujícím průvodcem, kterého potřebuje.“

MOTTO TEREZY ROBINSON: „Ušla jsem dlouhou cestu, získala jsem mnoho zkušeností a teď mohu lidem pomáhat posunout se v příběhu dál.“

Osobní kontakt a vyšetření zraku je důležité

Pro větší komfort zákazníků i osobní poradenství, otevřela společnost Alensa v roce 2022 první kamennou optiku v Praze. Další showroomy na sebe nenechaly dlouho čekat a dále jich přibývá. Nabízí tady nejen široký výběr brýlí a kontaktních čoček, ale i služby očních specialistů. Showroomy jsou vybaveny špičkovými diagnostickými zařízeními, která umožňují přesné a rychlé vyšetření zraku.

„Musím chodit na kontrolu očí minimálně jednou za dva roky, protože se mi postupně zhoršuje zrak, hodně pracuju na telefonu a na počítači,“ přiznala influencerka Michaela Říbalová. A její slova potvrzuje i manažer společnosti Petr Langer. Podle jeho slov oční vadou v České republice trpí zhruba 50 až 60 % populace a velká část pacientů péči zanedbává. „U nás nabízíme měření zraku zdarma celý rok, a naprosto bez podmínek,“ doplňuje Langer.

Cruellu alias známou herečku nepoznal ani mobil

Herečka a moderátorka Dana Morávková má za sebou náročné týdny zkoušek i premiéru komedie Berlín Berlín v Divadle Bez zábradlí. Přesto si místo odpočinku, našla čas a dorazila v nádherné masce Cruelly, známé ze stejnojmenného celovečerního filmu od společnosti Disney. „Nepoznávali mě dneska novináři, známí ani vlastní mobil,“ směje se.

V nabídce společnosti Alensa má Dana Morávková i vlastní kolekci. „Ten, kdo mě zná, tak ví, že mám velmi ráda kočičí brýle, protože si myslím, že sluší každé dámě. Ono to zdvihne ten oblouk nahoru a všechno to trošičku pozdvihne,“ dodává manželka klavíristy Petra Maláska, kterému, jak přiznala ráda brýle kupuje.

Hitem halloweenské Alensa party byly kontaktní čočky

Kdyby se přítomní zombie dostali do skladu, našli by rozsáhlou zásobu produktů čítající více než 500 000 krabiček s kontaktními čočkami. Velikost skladu umožňuje okamžitou expedici 97 % objednávek. Každý měsíc zpracují cca 100 000 objednávek a personál se snaží efektivně a rychle vyhovět potřebám zákazníků.

Herečka Světlana Nálepková patří mezi ně. „Já jsem zvyklá na brýle. Můj přítel mě ale nutí do čoček, takže jsem si pořídila čočky, ale zatím je nenosím, protože mně přijde hrozně složité to nandávání. Jak blbě vidím, tak vlastně mi tu dělá hrozný problém za prvé zjistit, která je levá, která je pravá, že to musí být nějak otočený talířek a já nevím, takže jsem je neměla odvahu začít nosit.“ Ale právě ochotný personál v Alensu poradí i začátečníkům, jak správně kontaktní čočky nasadit.

A tak myšlenka spojit svátek oživlých zombií s pomocí potřebným se rozhodně povedla. A vás čeká ještě jedno překvapení. Když se do e-shopu Alensy, prodejce kontaktních čoček, produktů pro péči o oči, dioptrických a slunečních brýlí, dovoláte – přivítá vás na lince známý hlas. Poznáte, komu patří?

Tagy:
Halloween brýle herec maska Česko Komerční sdělení Praha internetový obchod Dana Morávková Institut klinické a experimentální medicíny kontaktní čočka Petr Langer ALENSA, s.r.o.