Nečekané dopady brexitu: Británie může zakázat prodej kožešin

Před dvaceti lety se Velká Británie stala prvním evropským státem, který na svém území zakázal provoz kožešinových farem. Nyní by se mohl stát prvním státem, který zcela zakáže jejich prodej. Umožnil by jí to právě odchod z Evropské unie a jednotného evropského trhu.

Naprostý zákaz prodeje kožešin a výrobků z nich v celé zemi prosazuje sám ministr životního prostředí Zac Goldsmith. K prosazení zákazu by mohlo dojít, jakmile na konci letošního roku vyprší přechodné období po brexitu a Velká Británie tak opustí společný evropský trh. Do konce přechodného období, které skončí 31. prosince, nemůže Velká Británie obchod s kožešinami omezit, jelikož by tak omezila volný pohyb zboží v EU.

„Máme jedny z nejvyšších standardů welfaru na celém světě a to je pro nás zdrojem hrdosti i jasného pohledu na vztah naší země ke zvířatům,“ uvedla mluvčí ministerstva. „Kožešinové farmy jsou v této zemi zakázány již bezmála dvacet let. Jakmile bude ustanoven náš budoucí vztah s EU, vláda bude mít možnost zvážit další kroky ohledně prodeje kožešin.“

Od používání kožešin se odvracejí také malé i velké módní domy. V poslední době rozhodnutí nepoužívat je ve svých kolekcích oznámily například společnosti Giorgio Armani, Gucci, Calvin Klein či Versace. Zákaz provozu kožešinových farem však neplatí v celé Evropě – naposledy ho ale schválilo například Polsko, třetí největší producent kožešin na světě.

Tagy: