Náhlá smrt ředitele divadla v Jablonci. Před týdnem jsme spolu mluvili, smutní Trávníčková

Městské divadlo Jablonec nad Nisou zasáhla smutná zpráva. Zemřel jeho ředitel Pavel Žur. Informaci potvrdila redakci CNN Prima NEWS manželka herce a dabéra Pavla Trávníčka Monika. Ta na zesnulého zavzpomínala i několika vřelými slovy. Jen o den dříve v nedožitých 49 letech zemřel divadelník, technolog a světelný designér Jakub Hybler.

„Je to neštěstí, velmi mě to zasáhlo. Myslím si, že Pavel Žur byl nejlepším ředitelem divadel v České republice. Ovládal svou profesi a miloval umění, on tím prostě naplno žil. Opravdu mě to hluboce zasáhlo a mrzí mě to. Měli jsme ho doma všichni rádi. On byl obrovská osobnost, spolupracoval s řadou umělců, také jsem pro něj dělala nějaké projekty, je to pro mě velmi smutná zpráva,“ řekla v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Trávníčková.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Patrasová tvrdí, že ji uhání vdovec po Bartošové. Lže, odmítl jsem ji, odporuje Rychtář

Právě ona byla mezi prvními, kdo tragickou zprávu oznámili. „V úterý na cestě do Jevíčka mě zasáhla velmi smutná zpráva, opustil nás náš milovaný ředitel jabloneckého divadla Pavel Žur. Skvělý kamarád a přítel, co měl rád kulturu a umění. Ach jo, před týdnem jsme ještě společně domlouvali program,“ napsala na svém Facebooku a sdílela i několik společných fotografií.

Dvě rány pro českou kulturu

Pavel Žur se narodil 5. května 1966 v Jablonci nad Nisou. Byl ředitelem místního divadla, producentem, sbormistrem a také radním města. Vystudoval jablonecké gymnázium a učitelství prvního stupně a hudební výchovu na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Od roku 1990 působil jako učitel a sbormistr dětského pěveckého sboru Vrabčáci. Od roku 1999 řídil jablonecké divadlo. Tuto funkci zastával až do své smrti.

Podle informací Jabloneckého deníku byl Žur také producentem řady pěveckých a hudebních projektů. Mezi ty nejznámější patří regionální soutěž zpěváků Hvězdy pod Ještědem. Spolupracoval také s řadou českých umělců, které do Jablonce zval. V místním divadle vystupovali pěvci jako Lucie Bílá, Eva Urbanová či Bohuš Matuš. Žur se prosadil také v politické sféře. Byl členem zastupitelstva města Jablonec nad Nisou za hnutí Pro Jablonec.

O den dříve zasáhla kulturní sféru zpráva o smrti Jakuba Hyblera. „Po dlouhé těžké nemoci zemřel náš kolega a člen týmu IIM Ing. Jakub Hybler. Do Institutu Intermédií na Fakultě elektrotechnické na ČVUT (IIM) nastoupil krátce po jeho založení a stal se jedním z nejuniverzálnějších učitelů pro studenty v oblasti intermediálních projektů,“ citoval smutné oznámení na Facebooku Atelier Karel.

Poslední rozloučení s uznávaným divadelníkem, technologem a světelným designérem proběhne v pátek 30. června 2023 ve 14:00 v kostele Husova sboru Wuchterlova 5 v Praze 6. „Na Jakubovu počest rozsvítíme v noci na pátek světelnou instalaci Linky,“ doplnil.

Tagy:
divadlo úmrtí ředitel Monika Trávníčková Pavel Žur Městské divadlo Jablonec nad Nisou