Ztráta medaile kvůli trenérce a pár vteřinám. Mám zlomené srdce, odchází do ústraní gymnastka

O pouhé čtyři sekundy nestihla trenérka amerických gymnastek Cécile Landiová lhůtu pro podání protestu proti hodnocení své svěřenkyně Jordan Chilesové v pondělním olympijském finále na prostných. Na základě sobotního rozhodnutí Sportovního arbitrážního soudu (CAS) přijde Chilesová o svou bronzovou medaili, jež místo ní připadne Rumunce Aně Barbosuové. V neděli to potvrdil Mezinárodní olympijský výbor (MOV). Americký olympijský výbor (USOPC) se ale chce proti verdiktu arbitráže odvolat. Chilesová následně uvedla, že se kvůli svému duševnímu zdraví stahuje ze sociálních sítí.

Rumunský tým a Barbosuová se odvolaly k CAS kvůli protestu americké výpravy v průběhu soutěže. Chilesová původně dostala za své cvičení 13,666 bodu a byla pátá za Barbosuovou a další rumunskou gymnastkou Sabrinou Manecaovou-Voineaovou, jež byly obě ohodnoceny známkou 13,700. Barbosuová už začala s rumunskou vlajkou slavit bronz, ale po americkém protestu rozhodčí uznali vyšší obtížnost jednoho z prvků Chilesové a přehodnotili její konečnou známku na 13,766. Díky tomu se Chilesová dostala místo Barbosuové na třetí pozici za Brazilku Rebecu Andradeovou a svou krajanku Simone Bilesovou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zlato z olympiády získala i druhá kontroverzní boxerka. Suverénně ovládla finále

Rumunská výprava postavila své odvolání na tom, že americký protest přišel až po vypršení lhůty jedné minuty. A podle CAS se tak skutečně stalo minutu a čtyři sekundy po ohlášení známky. Arbitráž následně nařídila Mezinárodní gymnastické federaci FIG vrátit výsledky do podoby před americkým protestem. Mezinárodní olympijský výbor v neděli oznámil, že medaili přerozdělí podle rozhodnutí CAS.

Organizace USA Gymnastics uvedla, že je z výsledku arbitráže „zničená“. „Protest proti známce za obtížnost cvičení Jordan Chilesové byl podán v dobré víře a podle našeho názoru v souladu s pravidly FIG tak, aby bylo zajištěno správné hodnocení.“

Podpory se dočkal od USOPC, který oznámil, že se proti rozhodnutí CAS odvolá. „První chybou bylo špatné vyhodnocené bodování ze strany FIG a druhou bylo, že CAS nedala USOPC dostatek času, aby mohla na protest reagovat,“ uvedl výbor v prohlášení.

Mezitím rumunský premiér Marcel Ciolacu v prohlášení zveřejněném na Facebooku uvedl, že „spravedlnosti bylo učiněno zadost!“, neboť „se nám podařilo získat před sportovním soudem bronzovou medaili, kterou Ana Maria Barbosuová právem získala“.

S-a făcut dreptate! Am reuşit să obținem, în fața instanței sportive, medalia de bronz pe care Ana Maria Bărbosu a...

Posted by Marcel Ciolacu on Saturday, August 10, 2024

Chilesová se okamžitě stala terčem hanlivých poznámek na sociálních sítích, kde ji kritici rasisticky uráželi a vyzývali, ať vrátí bronzovou medaili. Na Instagramu následně zveřejnila čtyři emotikony se zlomeným srdcem a napsala, že se „kvůli svému duševnímu zdraví stahuje ze sociálních sítí“.

Týmové kolegyně Chilesové, včetně superhvězdy Simone Bilesové, ji na sociálních sítích podpořily, uvedla CNN.  „Posílám ti tolik lásky, Jordan. Drž se, olympijská šampionko, máme tě rádi!“ uvedla Bilesová. „Netrestejte sportovce za chybu někoho jiného,“ uvedla Jade Careyová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Absurdita a risk, komentuje nástup zápasnic se zvýšeným testosteronem česká boxerka

Tagy: