Nechápu, že Bartošovi ještě věříte, opřel se Pražák do Kohajdy. Ten popsal řešení digitalizace

Michael Kohajda (KDU-ČSL) a David Pražák (ANO)

360° (254)

Ivan Bartoš (Piráti) nám od začátku července tvrdí, že to bude fungovat. A nefunguje, pronesl poslanec za hnutí ANO David Pražák v pořadu 360° ve vysílání CNN Prima NEWS, čímž zpochybnil důvěryhodnost ministra pro místní rozvoj ohledně problematické digitalizace stavebního řízení. Poslanec koaliční KDU-ČSL Michael Kohajda naopak nastínil možné řešení.

„Nevím, jak to vidí pan kolega Kohajda. Ivan Bartoš nám od 1. července tvrdí, že všechno bude zalité sluncem a že to bude fungovat,“ uvedl Pražák. „Vidíme, že nefunguje,“ zdůraznil opoziční poslanec ve vysílání s tím, že navrhovali, aby se systém rozbíhal postupně, čímž by podle jeho slov předešlo tomu guláši, který v tom je. „Je neuvěřitelné, že si ministr nepřipustil, že by v tom nějaký problém byl,“ dodal.

ČTĚTE DÁLE: Skopeček – Vlastnické bydlení má budoucnost. Nedělejte ze Zelených komunisty, opáčila Davis

Zároveň se pozastavil nad schizofrenním řešením, jak jej nazval, které provizorně drží jednotlivé stavební úřady v chodu. Jejich zaměstnanci se kvůli problémům se systémem musí držet již neplatných legislativních postupů. „Ministerstvo nabádá úředníky, aby ten zákon víceméně obcházeli a pořád nějak fungovali v tom starém systému,“ divil se Pražák. „Tady pan kolega je právník. Nechápu, jak je možné, že mu to nevadí,“ dodal rozladěně.

Je důležité chyby pojmenovat

Kohajda se ale nad touto výtkou pozastavil. „Žádosti by se měly vyřizovat na základě časové osy, jak přišly, a je tam spousta žádostí podle původního znění zákona,“ oponoval s tím, že práce pro úředníky je v původním režimu dostatečně.

Zároveň dodal, že se na nápravě systému pracuje. „Náš cíl má být harmonogram, jak celý systém uvést do stoprocentního stavu. Je evidentní, že chyby stále má,“ uvedl. Poznamenal, že jde o velký projekt a připomněl, že předchozí vláda proces vůbec nedostala do stavu, aby se začal spouštět.

„Je důležité se podívat, jaké jsou problémy, a ty odstranit v co nejkratší době. Je to systém jako každý jiný,“ podotkl Kohajda a jmenoval úspěšné projekty digitalizace jako přijímačky na střední školy, které ale také provázely problémy při zavádění, i když ne zdaleka takové.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ve vládě může zpackat kdo chce, co chce, řekl k digitalizaci Kolář. Použil i fotbalový příměr

Tagy:
politika digitalizace Ivan Bartoš 360° Michael Kohajda Poslanecká sněmovna ČR Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky David Pražák