KOMENTÁŘ: Filuta Stanjura zpackal i pokus o zamlžení rozpočtu

Premiér Fiala se svými družiníky poprvé za tři desetiletí projednával státní rozpočet v utajeném režimu. Důvody byly dva. Estetický, aby se prý předešlo údajnému ponižujícímu jednání ostatních správců resortů s ministrem financí o penězích. A účelný, aby prý vláda přišla už s hotovými, jasnými čísly, která předloží veřejnosti a Poslanecké sněmovně. Ani v jednom případě snaha úspěchem korunována nebyla.

Ministr financí Zbyněk Stanjura v prvé řadě dostal celou pětikoalici pod tlak kritiky, že klíčová data o rozpočtu bezdůvodně zatajuje. Její obhájci argumentovali, že ministři pro jednou diskutují věcně. Jenže kosa padla na kámen. Přidáno mají dostat hlavně ministři ODS (Kupka na dopravu, Černochová na obranu) a TOP 09 (Válek na zdravotnictví), zatímco KDU-ČSL, Piráti a STAN jsou ve vývrtce. Ani z estetického hlediska to moc nevyšlo. Zatímco přes prázdniny a olympiádu by se možná pozornost odvedla a na vše trochu pozapomnělo, rozpočet se dostal do středu pozornosti přesně v době kampaně před volbami do Senátu a krajských zastupitelstev.

ČTĚTE TAKÉ: Bartoš vrtí psem a žije v bludu, shodli se Haas a Králíček. Kritizovali ho i kvůli rozpočtu

Stanjura si přičetl další porušený slib poté, co už neplatí slova, že tato vláda v čele s ODS nebude zvyšovat daně. Tentokrát se týká závazku zrušit windfall tax. Už se mu nezdá pro rok 2025 zbytečná, chce ji zachovat a tím si vylepšit rozpočet. Vycházeje z letošních čísel, mohlo by to být 30 miliard korun. To znamená, že údajné snížení schodku státního rozpočtu o 22 miliard se nekoná, protože bez obrání především státem většinově vlastněného ČEZ by byl deficit o 8 miliard vyšší.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Krom toho ODS vždy tvrdila, že soukromé vlastnictví je nedotknutelné, lidé mají investovat, mají právo na zisk a teď její ministr financí holí menšinové akcionáře. Při mediánu 66 akcií na držitele padá teze premiéra Fialy o bohatých podnikatelích (kteří samozřejmě také akcie drží). Spravedlivé a přijatelné by bylo jen navýšit dividendu, tudíž by držitelé akcií ČEZ neplatili prostřednictvím windfall tax státu opakovaně. Jediné, co je obhajitelné, je navýšení rozpočtu ministerstva dopravy, pokud se opravdu postaví alespoň nějaké dálnice a stávající silnice a dálnice nebudou jako tankodrom, když už nám ministr Kupka zdražil dálniční známky. Platí, že tato vláda pokračuje v tom, co připravily vlády minulé, a příští vláda v tom bude pokračovat.

Pikantní jsou výhrady ostatních. Ministr školství Mikuláš Bek za STAN říkal, že u rozpočtu, v němž pro něj nebude 40 miliard navíc, svítit nebude. Nakonec má dostat přidáno 18 miliard a je otázka, jestli tedy dostojí svým slibům a pohrůžkám. Piráti jsou naštvaní, že jejich ministerstva zahraničí a místního rozvoje dostanou méně.

Výsměch pirátským ministrům

Ministr Lipavský zatím ve své funkci nic moc nepřevedl, ale o to tu nejde, rezort za to nemůže. Stejně tak ministerstvo pro místní rozvoj nemůže za to, že jeho šéf Ivan Bartoš zcela pohořel v digitalizaci stavebního řízení. Ministr financí se však požadavkům předsedy Pirátů pomyslně vysmál s tím, že nejdřív musí fungovat stavební řízení, aby se mohly přidat peníze na výstavbu bytů. Pokud by však Piráti skutečně odešli z vlády, želet toho bude snad jen ta zhruba třetina členstva přisátá na struk eráru z našich daní.

Nejenom, že vláda nezamezila hádkám, ale ještě použila zvrácenou logiku. Správný postup by byl nejdříve dosáhnout prosperity, tím pádem dostatku peněz na služby občanům, následně přebytku na nákupy zbytné včetně zbraní. Kusy železa, které se musí opečovávat, prosperitu neprodukují a my si o ní za stávající vlády můžeme nechat jen zdát.

Estetický, vhodný a účelný není ani způsob, jakým se vláda k projednávání rozpočtu v utajeném režimu dostala. Schválena byla v rámci balíčku zvyšujícího daně a osekávajícího služby státu, které si občané daněmi platí (pětikoalicí eufemisticky zvaný balíček konsolidační). To je nejen zvůle, ale evidentně i slepá ulička, jak zpackané skrytí rozpočtu dokazuje. Na situaci sedí slavný Černomydinův citát: „Chtěli jsme to nejlepší, dopadlo to jako vždycky.“

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ostrá hádka: Melete kraviny, řekl Knotek Nerudové. Tak se chováte i ke své ženě? vytkla mu

Tagy: