Ve vládě může zpackat kdo chce, co chce, řekl k digitalizaci Kolář. Použil i fotbalový příměr

Předseda Pirátů Ivan Bartoš a premiér Petr Fiala (ODS)

ZPRÁVY PLUS (254)

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) kvůli problémové digitalizaci stavebního řízení neodstoupí, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Petr Kolář, komentátor MF DNES. Ve vládě podle něj může „zpackat kdo chce, co chce“. Slova o tom, že by rezignace ministra situaci zhoršila, považuje Kolář za odvěkou výmluvu. Pro tuto záležitost našel rovněž paralelu se situací v české fotbalové reprezentaci.

Kolář zdůraznil, že i přes silnou kritiku Bartoš neodstoupí a Piráti zůstanou součástí kabinetu Petra Fialy (ODS) do konce volebního období. „Ve vládě může zpackat kdo chce, co chce. Ministr sám neuzná, že zavedení nového systému je natolik hrozné, že by měl odstoupit,“ řekl komentátor v pořadu Zprávy PLUS.

K TÉMATU: Kampaň SPD je přepálená, míní politolog. Ohlasy máme absolutně pozitivní, tvrdí Okamura

Předseda vlády podle něj nikoho nevyhodí. „Takovým krokem by mohl vyvolat větší otřesy, které by ohrozily stabilitu kabinetu. Premiér by si něco takového rok před sněmovními volbami ‚nelajsl‘,“ podotkl Kolář.

Výzvy k rezignaci kvůli problémům s digitalizací odmítl ve vysílání CNN Prima NEWS i Bartoš. „Nevím, co by můj odchod z ministerského křesla řešil. Mám úkol, a jsem tudíž zodpovědný za to, abychom digitalizaci dotáhli do konce,“ uvedl na začátku srpna. Stejně to vidí i premiér Fiala.

Komentátor MF DNES považuje tyto argumenty za „odvěkou výmluvu“. „Touto optikou nemůže být vyhozen žádný ministr, protože v každém úřadě jsou rozjeté projekty. Stejně můžeme říct, že i pokud dnes čeští fotbalisté pokazí zápas s Ukrajinou stejně jako minulý zápas, není vhodné odvolat trenéra Ivana Haška, protože by trvalo, než by se nový kouč rozkoukal,“ glosoval.

Kubičko: Vláda nechává Bartoše v problémech vykoupat

Ultimáta, která dávali Bartošovi vládní kolegové, považuje Kolář za směšná. Podle komentátora Českého rozhlasu Radka Kubička jdou problémy s implementací systému za celou vládou. „Je však pozoruhodné, že i přesto nechávají koaliční partneři tohoto politicky nejslabšího ministra se v celém problému vykoupat,“ pronesl.

Komplikace s novým systémem stavebního řízení podle něj volební potenciál Pirátů neohrozí. „Na druhou stranu nezískají hlasy navíc. Nepříjemná situace jen ukazuje, že kabinetu o tuto stranu příliš nestojí,“ dodal Kubičko.

Hosté pořadu Zprávy Plus rovněž hovořili o ostré kampani SPD. Více se dozvíte ve videu výše.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Záhadně se přisypalo resortům ODS, říká Korecký k rozpočtu. Zmínil i SPD a xenofobní pudy

Tagy:
politika digitalizace Petr Fiala Ivan Bartoš Česká pirátská strana Petr Kolář stavební řízení fotbal vláda problémy ultimátum Radko Kubičko Zprávy plus stavební povolení ministr pro místní rozvoj Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky