Skopeček: Vlastnické bydlení má budoucnost. Nedělejte ze Zelených komunisty, opáčila Davis

Jan Skopeček (ODS)

Speciál: Debata kandidátů na hejtmana (2)

Obce by neměly být developery a vlastnické bydlení má v České republice budoucnost. V úterní debatě kandidátů na post hejtmana Středočeského kraje na CNN Prima NEWS to řekl Jan Skopeček (ODS). Návrh Magdalény Davis (Zelení) na rozšíření počtu obecních bytů Skopeček označil za krok zpátky před rok 1989.

„Byty jsou investičním nástrojem,“ uvedla Davis. „Výstavba obecních bytů může takový trend (nedostatku bydlení) napravit. Když to necháme jen na developerech, tak určitá část obyvatel na bydlení vůbec nedosáhne,“ nastínila starostka Mníšku pod Brdy.

ČTĚTE DÁLE: Krajské a senátní volby na CNN Prima NEWS: Výsledky se u nás dozvíte jako první

Skopeček s myšlenkou nesouhlasil. „Obce nejsou dobrými developery,“ nechal se slyšet poslanec. Odmítl tak návrh Zelených, aby se v budoucnu obce a místní samosprávy staraly o větší počet bytů. „To se opravdu s Zelenými vracíme před rok 1989,“ nechal se slyšet Skopeček.

Senátní a krajské volby na CNN Prima NEWS

Speciální vysílání k volbám už od začátku září, debaty kandidátů na hejtmany, superdebaty s šéfy politických stran a hnutí i finální výsledky voleb dříve než jinde. Více informací najdete zde:

Davis se proti slovům ohradila. „Pan Skopeček nás dává do jedné tašky společně s komunisty. Já bych ráda připomněla, že například v Rakousku je mnohem vyšší míra nájemního bydlení než vlastnického bydlení,“ popsala stav u našich jižních sousedů.

Stejný názor jako Davis sdílela i další kandidátka na hejtmanku Středočeského kraje Lucie Cirkva Chocholová (Piráti). „Pokud nebudeme budovat nájemní bydlení ve Středočeském kraji, tak brzo budeme čelit tomu, že nám mladí budou odcházet,“ upozornila Cirkva Chocholová.

„Nájemní bydlení neznamená, že musí být obecní nájemné bydlení. Byty dnes poskytují i standardní privátní subjekty,“ argumentoval na závěr Skopeček.

Debaty, která je celá k vidění ve videu výše, se zúčastnili i další kandidáti Tomáš Helebrant (Hnutí ANO) a současná hejtmanka Petra Pecková (STAN).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Přehled o kandidátech i názory místních. Sledujte předvolební speciály na CNN Prima NEWS

Tagy:
komunista politika bydlení Středočeský kraj Jan Skopeček developer Česko Mníšek pod Brdy vnitřní politika Magdalena Davis produkty a služby ekonomika, obchod a finance vládní politika stavebnictví a nemovitosti politika bydlení a územního plánování