Nechodíme do kina a nepoužíváme hromadnou dopravu. Francouzům nahánějí strach štěnice

Štěnice

Francii trápí štěnice

Jsou všude a Francouzům pijí krev. Řeč je o štěnicích, malém cizopasníkovi, který teď zaplavuje nejen tamní byty, ale i školy a veřejnou dopravu. Situace je tak vážná, že politici volají po řešení na úrovni vlády a ministr dopravy svolává setkání s dopravci. Média nešetří silnými slovy jako psychóza, invaze nebo totální válka, uvedla ve svém vysílání televize CNN Prima NEWS.

Jezdí metrem, autobusem i vlakem TGV a šíří se rychle. Zaplavují byty, internáty, ale nepohrdnou ani školami, kinem nebo knihovnou. A Francouzům už tak pořádně pijí krev. „Do kina teď kvůli tomu vůbec nechodíme. Ani nejezdíme veřejnou dopravou. Máme nepříjemnou zkušenost, popsal Francouz. „Před dvaceti lety jsme to zažili a byla to kalamita,“ dodala žena. „Je toho tolik, až je z toho doslova psychóza,“ uvedla Francouzka. „Zrovna dneska ráno jsem musela jet vlakem a bála jsem se, že tam budou. Je to stres,“ sdělila další.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Válka gangů ve Francii? Útočník za bílého dne kalašnikovem postřílel skupinu lidí

Jsou všude. Nejvíce jsou postižené domácnosti. Média poslední dny o nenasytných parazitech informují den co den. Není to sice nic nového, jen tento rok otravným cizopasníkům nahrává teplé počasí, informuje CNN.

V posledních pěti letech napadli každou desátou domácnost, letos se už mluví o každé šesté. „To jsme ještě nezažili, tolik žádostí, tolik telefonátů kvůli štěnicím,“ sdělil Kevin Granada Rios ze společnosti na boj s parazity.

Do boje už vyrazila pařížská radnice. A nabádá k tomu i ostatní města. „Na pařížské radnici se staráme o zničení štěnic v bytech těch nejchudších, kteří si to nemohou dovolit. Je ale třeba jednat co nejrychleji,“ podotkl 1. tajemník pařížské radnice Emmanuel Grégoire.

Zásah odborníků ale není nejlevnější, účtují si kolem 350 eur, tedy téměř devět tisíc korun. I proto politici volají po společném postupu po celé Francii. Není totiž tajemstvím, že země bude už za rok hostit olympijské hry a přezdívka hlavní město štěnic není zrovna dobrou vizitkou.

Tagy: