Ohnivé peklo v ruském Brjansku. Po explozích hoří ropný sklad u hranic s Ukrajinou

V Brjansku podle médií hoří sklad paliv Transněfť-Družba a nádrž s naftou vojenské posádky.

Požár v ruském Brjansku

Exploze a následný mohutný požár vypukl v noci na pondělí v ropném skladu v ruském městě Brjansk. Informovaly o tom ruské tiskové agentury s odvoláním na ministerstvo pro mimořádné situace. Není jasné, zda masivní požár souvisí s válkou na Ukrajině. V Kurské oblasti, která rovněž sousedí s Ukrajinou, protiletecká obrana sestřelila dva ukrajinské drony, tvrdí tamní gubernátor Roman Starovojtov.

Ruská média po informacích o požáru nedaleko hranic s Ukrajinou informovala, že by měl hořet konkrétně sklad paliv Transněfť-Družba a nádrž s naftou vojenské posádky. Poničena byla podle oficiálně nepotvrzených informací také železnice i s vlakem, který údajně přepravoval vojenskou techniku a munici ruským vojskům na Ukrajině.

Starovojtov uvedl, že se vše obešlo bez obětí a dalších škod. Toto tvrzení nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Brjansk se nachází asi 380 kilometrů jihozápadně od ruské metropole Moskvy a je administrativním centrem Brjanské oblasti, která hraničí s Ukrajinou. Zatím ale není jasné, jestli požár souvisí s válkou na Ukrajině, kterou Rusko zahájilo v únoru vpádem na ukrajinské území.

Geburnátor však tvrdí, že v Kurské oblasti, která rovněž sousedí s Ukrajinou, protiletecká obrana sestřelila dva ukrajinské drony. Ukrajina se zatím k incidentu nevyjádřila.

Počátkem dubna Rusko obvinilo Ukrajinu, že způsobila požár v ropném skladovacím zařízení ve městě Belgorod. Podle ruské verze událostí zaútočily na místo dva ukrajinské vrtulníky. Šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov obvinění později popřel. Ukrajinská ministerstva zahraničí a obrany ruské tvrzení předtím nepotvrdila ani nevyvrátila.

Požárů vojenských zařízení v Rusku poslední dobou přibylo. Nejméně 17 mrtvých si 21. dubna vyžádal požár ve výzkumném ústavu ministerstva obrany v ruském městě Tver. Ústav podle médií pracoval také na vývoji raket Iskander nasazených proti Ukrajině. Tato bilance – dříve ruská média informovala o sedmi mrtvých – nemusí být konečná. Osm lidí se stále pohřešuje, uvedla v pondělí agentura Interfax s odvoláním na místní úřady. Podle nich se zatím podařilo identifikovat jen pět obětí.

Tagy: