Neděláte nic, vládní pomoc nefunguje, vzkázal Fialovi otec pěti dětí. Rodina má sotva na jídlo

Řada lidí, kteří se aktuálně kvůli všeobecné drahotě dostávají do vážných finančních problémů, si pokládá otázku, zda pro ně stát dělá dost. V tíživé situaci je například otec pěti dětí z Ostravy. Zálohy na elektřinu vzrostly jeho rodině více než na dvojnásobek a už nemá vůbec žádné úspory. Okamžitá pomoc, kterou vláda zavedla, podle něj nefunguje.

Ať počítá, jak počítá, stále Petru Mikolášovi není jasné, jak jeho rodina vyjde s penězi. „Před krizí jsme platili šest tisíc za elektřinu, což celkem stačilo. Teď je to 13 100 korun,“ popsal. Navíc musí doplatit 26 tisíc za uplynulý rok. Cena elektřiny totiž stoupala rychleji, než stíhal navyšovat zálohy.

Vždycky si prý myslel, že patří ke střední třídě, vydělává přes 30 tisíc, teď to ale kvůli všeobecnému zdražování pro tak velkou rodinu nestačí. Zvlášť když byl několik dnů na nemocenské. „Děti neznamenají jen výdaje jídlo. Potřebují i nějaké ošacení a peníze na koníčky,“ uvedl Mikoláš.

Pod vánočním stromečkem děti samozřejmě dárky najdou, ale určitě tam prý nebude to, po čem touží. Zdráhá se o tom mluvit, je mu prý hanba, že je rodina na dně. Zažádal i o příspěvek na bydlení. „Je to 274 korun. Když jsem to viděl, nevěděl jsem, jestli se mám smát, nebo brečet,“ sdělil.

„Pokud mluvíme o příspěvku na bydlení, opakovaně jsme ho upravili tak, aby odpovídal dnešní situaci. Vláda nikoho nenechá padnout,“ hájí se premiér Petr Fiala (ODS).

„Pane premiére, myslím, že pro Česko neděláte nic. Vlastně i střední třídu posíláte úplně ke dnu,“ vzkázal mu Mikoláš. Obává se začátku příštího roku. Když některé z děti přijde s tím, že se jede na školu v přírodě nebo na lyžák, bude prý muset říct: „Děti, máme sotva na jídlo, nepojedete nikam“.

Tagy: