Česká ztráta před bojem o zlato: Rozhodčí nevylučovali, přesto přišel neobvyklý trest

Český hokejista Jan Rutta (vpravo) po vstřelení gólu Dánsku.

Čeští hokejisté si v neděli zahrají o zlato

Čeští hokejisté se budou muset v nedělním finále MS obejít bez obránce Jana Rutty, který dostal dodatečný trest za faul na Švéda Isaca Lundeströma v semifinále turnaje. Mezinárodní hokejová federace (IIHF) o rozhodnutí disciplinární komise informovala na svém webu.

Rutta nedovoleně atakoval švédského útočníka ve 35. minutě. Lundeströma zasáhl loktem do hlavy. Lotyšský rozhodčí Andris Ansons a Kristian Vikman z Finska českého beka v zápase nevyloučili, disciplinární komise ale sáhla k dodatečnému trestu. Podle jejího odůvodnění obránce San Jose soupeře „bezohledně“ ohrozil. Navíc Lundeström neměl v držení puk.

ČTĚTE TAKÉ: Na tyhle narozeniny nikdy nezapomenu. Chceme pro fanoušky urvat zlato, přiznal dojatý Pastrňák

Trenér Radim Rulík bude mít v nedělním finále k dispozici jen šest obránců. Zdravotní problémy měl v sobotu i Jakub Krejčík, kterého zasáhl puk do obličeje a zápas dohrál s ochranným košíkem. Po utkání podstoupil vyšetření v nemocnici. Zápas proti Švédsku, které český tým vyhrál 7:3, ale obránce Sparty předtím po základním ošetření dokončil. „Bude tam asi nějaký zákrok. Uvidíme zítra,“ řekl po zápase trenér týmu Radim Rulík.

Finále mistrovství světa doma bude hrát národním tým poprvé od roku 1985, kdy tehdejší Československo porazilo v rozhodujícím utkání 5:3 Kanadu.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Český uragán nestopla ani pruhovaná parodie. A zlato? Historie je na naší straně

Tagy: