KOMENTÁŘ: Český uragán nestopla ani pruhovaná parodie. A zlato? Historie je na naší straně

Češi v zápase proti Švédům

Čeští hokejisté si v neděli zahrají o zlato

Semifinálový duel mezi Českem a Švédskem bude nervák, při němž padne málo gólů. Takový průběh předvídala většina hokejových expertů. No to se hodně spletli... Domácí tým v pražské O2 areně totálně přejel severského favorita 7:3. Nezabránil tomu ani tragický výkon rozhodčích, kteří působili dojmem, že jim bylo frustrovaných žlutomodrých korunek tak trošku líto. A jak bude vypadat finále? Češi porazili Švédsko v semifinále například už v ročnících 2001, 2005 či 2010. Ve všech třech případech z toho nakonec byla zlatá medaile.

Kdo očekával opatrné semifinále, v němž bude padat málo gólů a nakonec rozhodnou individuální chyby, šeredně se pletl. Divokost zápasu se ukázala již ve čtvrté vteřině, kdy zamířil na trestnou lavici Adrian Kempe poté, co podrazil Ondřeje Paláta.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Obrovská radost. Češi v semifinále totálně rozstříleli Švédy a v neděli budou bojovat o zlato

Přesto skóre jako první otevřeli Švédové, a to ve čtvrté minutě. V první třetině vedli dokonce dvakrát. Domácí výběr kouče Radima Rulíka ale pokaždé dokázal rychle vyrovnat. Právě tento fakt ukazuje, jak velkou mentální sílu český tým – napěchovaný hvězdami NHL – má. Dotahování nepříznivého výsledku si ve skupině vyzkoušel již s Norskem, Švýcarskem či Kanadou.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Možná i díky tomu švédské vedení Čechy nijak nerozhodilo. Ve druhé třetině pak přišel hokejový uragán. Česko v čele s výborně hrající druhou lajnou ve složení Martin Nečas (1+3), David Kämpf (1+1) a Dominik Kubalík (2+1) odskočilo Seveřanům o tři góly na stav 5:2.

Zde je dobré připomenout, že tři korunky prošly skupinovou fází jako nůž máslem. Švédové neztratili jediný bod s tím, že neprohrávali ani vteřinu během žádného z utkání. Zároveň v prvních třetinách nedostali gól. To dodrželi i ve čtvrtfinálovém duelu s Finy, které porazili po prodloužení 2:1.

Na český válec ale Švédi recept nenašli. Jejich frustrace byla očividná. V tomto ohledu však totálně selhali rozhodčí, kteří by si zasloužili přízvisko „pruhovaná tragédie“.

Jasné podražení Davida Pastrňáka? Rozhodčí zřejmě spinkali. Když Victor Hedman sekl Martina Nečase hokejkou přes nohy? Rozhodčí opět spinkali. Když Erik Karlsson podobným způsobem sekl Dominika Kubalíka? Ano, správně – rozhodčí znovu spinkali.

Český tým je na vlně

Abychom byli fér... Pruhovaná parodie mimo jiné pospávala i ve chvíli, kdy Jan Rutta očividně udeřil loktem do hlavy švédského hráče. Později rozhodčí naopak naprosto nepochopitelně poslali Ruttu na trestnou lavici za údajné podražení. Ze zpomalených záběrů však bylo vidět, že „faulovaný“ Švéd se podrazil sám.

Rozhodčí si kromě jiného také spletli čistý bodyček s podražením, načež si i Radko Gudas musel sednout nespravedlivě na trestnou lavici. Opravdu nepochopitelná selhání, za něž by se rozhodčí měli stydět.

Ani pruhovaná parodie naštěstí nedokázala zastavit českou cestu za jasným vítězstvím. K tomu výrazně přispěl i Lukáš Sedlák, který v závěrečné třetině dvakrát ujel švédským obráncům a vlastně identickými bekhendovými blafáky mezi nohy v obou případech vstřelil gól. Škoda, že Sedlák nedosáhl na hattrick. Jeho třetí branka do odkryté sítě musela být odvolána kvůli ofsajdu parťáka Romana Červenky.

Velkou pochvalu zaslouží také obránci. Švédi sice zaznamenali 40 střel. Nelze však tvrdit, že by si vytvořili nespočet vyložených šancí. Čeští obránci jim znepříjemňovali život, jak to jen šlo. Většinu solidnějších švédských příležitostí pak likvidoval výborný Lukáš Dostál, který nijak nezaostal za svým vynikajícím výkonem ze čtvrtfinálového zápasu se Spojenými státy.

Češi jsou nyní na vlně. Tým je organizovaný a odhodlaný. Jeden hráč bojuje za druhého. Pak ani nevadí, že se ještě v produktivitě neprosadil hvězdný David Pastrňák. Bostonský útočník, který je v současnosti jedním z nejlepších hráčů na světě, už si několik šancí vytvořil. Zatím ale ne a ne vstřelit první gól. Soupeři si ho patřičně hledí, ale chybí i štěstíčko. Snad to Pasta prolomí ve finále.

Ať už se Češi v souboji o zlato utkají s Kanadou, nebo se Švýcarskem, historická matematika je na naší straně. Česko porazilo Švédsko v semifinále již v ročnících 2001, 2005 či 2010. Ve všech třech případech z toho nakonec byla zlatá medaile. Takže do čtveřice všeho dobrého? Doufejme, že ano.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hokejová horečka stoupá. Postup Čechů do bojů o medaile vzbudil ohlas doma i ve světě

Tagy: