Dojatý Pastrňák: Na tyhle narozeniny nikdy nezapomenu. Chceme pro fanoušky urvat zlato

David Pastrňák v zápase proti Švédsku

Čeští hokejisté si v neděli zahrají o zlato

Vyšlo to opravdu nádherně. David Pastrňák pomohl hokejové reprezentaci do finále mistrovství světa přesně v den svých 28. narozenin. „Obvykle narozeniny neslavím, tyhle ale do konce života nezapomenu,“ řekl dojatě poté, co Češi v semifinále porazili 7:3 Švédsko. Euforie byla po velkém vítězství vidět i na jeho spoluhráčích.

Bylo jen pár minut po nevídané hokejové kanonádě, která poprvé od roku 2010 posunula český národní tým do finále mistrovství světa. Z ledu se postupně trousili šťastní vítězové, sami tak trochu ohromení historickým úspěchem.

„Prožívat něco takového s celou republikou, to je prostě skvělé,“ rozplýval se útočník David Pastrňák, největší hvězda domácího výběru. „Z Ameriky jsem přijel do neskutečného týmu. Ty dva týdny mistrovství jsou tady neuvěřitelné. Češi hokejem fakt žijí. Po vyhraném semifinále nám ještě zbývá jeden zápas. A my teď chceme urvat zlato pro naše fanoušky.“

Byl to pro něj po všech stránkách mimořádný zápas. Ve Švédsku nějakou dobu hrál, právě z této severské země pochází i jeho snoubenka Rebecca. Ani ona v sobotu s malou dcerkou Freyou nechyběla na tribuně; spolu se členy své švédské rodiny, Pastrňákovou maminkou a partou kamarádů.

„Rebecca na sobě měla havířovský dres, to je dobrý první krůček. Příště si už třeba vezme i český,“ smál se Pastrňák.

Neskutečná kabina

Byť je v NHL obvykle obávaným kanonýrem, na šampionátu se ještě netrefil. Ale to ho po postupu do finále vůbec netrápilo.

„No jo, střelecká forma není k nalezení, ale je mi to jedno. Gól by byl hezký, že by mě to ovšem nějak žralo, to ne. Hlavní je, že se daří celému týmu,“ pochvaloval si.

Místo něj se v důležitých chvílích trefují jiní, třeba Martin Nečas, další velká osobnost působící dlouhodobě v zámoří. Opora celku Carolina Hurricanes dala v sobotu Švédům jeden gól, na další tři přihrála.

Fantastický výkon!

„Hraju nejlíp, když se hokejem bavím. A tady se hokejem bavím na sto deset procent,“ přiznal Nečas. „Hrát finále před českým publikem? O tom sníte odmalička.“

Postup mezi dva nejlepší je podle něj zasloužený.

„Já jsem k týmu přijel z Ameriky až v průběhu, kluci ale od začátku hráli výborně. Vidím, že máme neskutečnou kabinu, neskutečné fanoušky. Tenhle tým je neuvěřitelně stmelený, bojujeme jeden za druhého. Nehrajeme na jednu hvězdnou lajnu, ale na čtyři – to je pro soupeře strašně těžké bránit,“ popisoval.

Jako Jágrova parta

Když Češi před 14 lety naposledy vyhráli mistrovství světa, přivezli ukázat pohár do Žďáru nad Sázavou. A jedním z fanoušků, kteří s obdivem pokukovali po novopečených šampionech, byl i tehdy jedenáctiletý Nečas.

I tahle dávná chvíle je pro něj velkou motivací.

Moc by teď chtěl být jako Jágrova parta, která jako zatím poslední vybojovala hrdé hokejové zemi zlatou radost.

„Tenkrát to byla neskutečná euforie,“ vzpomínal. „Teď se ale hraje na domácím ledě, tím by to bylo ještě povýšené. Tohle je fakt top. Cítím, že ještě nejsme hotoví. Nejdůležitější zápas nás teprve čeká.“

Téměř totožná slova volil i jeho spoluhráč Radko Gudas, vyhlášený po zápase nejlepším českým obráncem šampionátu.

„Je to úžasné,“ řekl. „Lidi nám při zápasech dávají obrovskou sílu. I když jsme prohrávali 1:2, pořád z nich na nás šla nesmírná energie. Nevzdáme pak ani jediný souboj. Švédové přitom měli super tým, přivezli do Česka soupisku, která se jen tak nevidí. I tak jsme to zvládli. Podržel nás brankář Lukáš Dostál, naši útočníci skvěle blokovali střely hvězdných švédských obránců. Byla to parádní týmová práce. Pokud v neděli odehrajeme ještě lepší zápas, budeme mít velkou šanci vyhrát.“

Češi budou mít oproti druhému finalistovi jistou výhodu, jejich sobotní zápas skončil o několik hodin dříve. Třeba podle Nečase to může hrát významnou roli.

„To je super! Ono když se hraje v osm, jdete spát někdy okolo druhé, třetí hodiny v noci. A pokud hrajete dva zápasy po sobě, není to zrovna nejlepší,“ vysvětloval.

Finále se v neděli hraje od 20:20, Češi v něm budou proti lepšímu z dvojice Kanada – Švýcarsko usilovat o sedmý titul v samostatné éře.

„Super, kouknu se v pondělí do novin, jak to dopadlo,“ žertoval Gudas.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hokejová horečka stoupá. Postup Čechů do bojů o medaile vzbudil ohlas doma i ve světě

Tagy: