Navigace zavedla řidiče v Praze do pasti. Přestaňte jí slepě důvěřovat, radí experti

Dopravní experti radí slepě nedůvěřovat navigacím.

Navigace řidiče dovedla na koleje

Řidič osobního automobilu se ve středu večer zaklínil v tramvajových kolejích. Prý ho tam zavedla navigace, které slepě důvěřoval. Incident se odehrál v Praze, avšak k podobným případům pravidelně dochází i jinde.

Případ osobního automobilu nabouraného uprostřed kolejiště na tramvajové zastávce museli ve středu večer řešit policisté a hasiči v Praze. „41letý muž se při jízdě plně nevěnoval řízení a při průjezdu ulicí Na Zlíchově vjel na vyvýšený tramvajový pás a následně narazil do svodidel,“ uvedl pro CNN Prima NEWS mluvčí pražské policie Jan Rybanský.

ČTĚTE TAKÉ: Děsivá nehoda v centru Prahy: Tramvaj srazila předškoláka. Odnesl to zraněním hlavy

Muž, který seděl za volantem, se ale z místa nedokázal dostat sám a potřeboval pomoc. Auto z kolejiště nakonec vyprostili přivolaní hasiči pomocí navijáku. Policisté mezitím začali zjišťovat, jak se řidič do kolejiště dostal. Jako první přišel na řadu test na alkohol.

„Dechová zkouška byla negativní a policisté řidiči na místě uložili pokutu ve výši dvou tisíc korun. Jako důvod svého jednání muž uvedl, že ho špatně navedla navigace,“ dodal Rybanský. To, že řidič měl slepě věřit navigaci, štábu CNN Prima NEWS mimo kameru potvrdil i jeho kamarád.

„Navigace je pouze takový našeptávač. Je to něco jako když vedle řidiče sedí spolujezdec s mapou a říká, kudy mám jet. To hlavní je ale na řidiči. Navigace mu sice může poradit, kterým směrem, ale řidič pořád musí sledovat dění v silničním provozu a dopravní značení,“ řekl CNN Prima NEWS dopravní expert Roman Budský.

Podobné případy, kdy řidiči dali na navigaci a ocitli se v problémech, nejsou zas tak neobvyklé. Třeba řidič kamionu na Tachovsku zůstal více než 24 hodin uvězněný na dřevěném mostě v lese. I on věřil navigaci a chtěl využít zkratku. Jedno kolo tahače zůstalo na dřevěných trámech, druhé nad vodou. Řidič musel v lese nedobrovolné strávit celou noc. Kuriózní nehoda zaměstnala hasiče i dvě odtahové služby.

Ve Vsetíně zase řidič polského kamionu slepě věřil navigaci a porušil při tom dva zákazy vjezdu. Zastavil ho až mostek, přes který nemohl projet. Při couvání uvízl a hrozilo, že se zřítí ze svahu do potoka. Poučení je jasné – nespoléhat na navigaci, ale sledovat provoz a značky.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Policie v případu formulí na Pražském okruhu tápe. V akci je i státní zastupitelství a GIBS

Tagy: