Sražené autobusy u Brna vezly lidi 25 národností. Ztěžuje to komunikaci i identifikaci

Srážka dvou autobusů na dálnici D2 u Brna

Tisková konference k nehodě autobusů

Srážka dvou autobusů, k níž došlo v pondělí odpoledne na dálnici D2 u Brna, byla pro integrované složky jedním z nejsložitějších zásahů, tvrdí hasiči. Vedle množství raněných ho komplikovala i skutečnost, že to byli z velké části cizinci, celkem 25 národností. Komunikace s nimi i jejich identifikace proto byly náročnější. Čtrnáct pasažérů utrpělo těžká zranění, dalších 62 je lehce či středně zraněných. Dva pacienti byli operováni, zbytek je ve stabilizovaném stavu.

„Na místo bylo vysláno patnáct jednotek hasičů. Při příjezdu velitel zásahu rozdělil oblast na dva úseky podle jednotlivých autobusů a začalo ve spolupráci se záchrannou službou třídění raněných. Při průzkumu jsme zjistili dvanáct zaklíněných osob, některé z nich jsme museli vyprošťovat pomocí hydraulických zařízení,“ popsal průběh operace vedoucí oddělení IZS a řízení jednotek požární ochrany Jihomoravského kraje Radek Miškařík.

Situaci komplikovalo i množství cizinců, které autobusy převážely. „Na místě bylo 25 národností, všichni pacienti nebyli česky mluvící. Komunikace a ztotožňování proto byly složitější a probíhají doteď,“ vysvětlila ředitelka jihomoravských zdravotnických záchranářů Hana Albrechtová.

Národnostní složení účastníků nehody může zřejmě prodloužit i policejní práci. „Vyšetřování stále probíhá a asi probíhat dlouho bude. Je zde spousta zahraničních účastníků nehody z různých zemí i světadílů. Vyšetřování bude hodně stavěno na svědeckých výpovědích a samozřejmě také na tom, co ukáže místo nehody,“ uvedl jihomoravský ředitel odboru dopravní policie Jindřich Rybka.

Zatím je podle jeho slov předčasné se vyjadřovat k příčinám nehody. Policisté zatím nevyloučili indispozici řidiče, technickou závadu, vysokou rychlost ani nedodržení bezpečné vzdálenosti.

Traumaplány ve všech nemocnicích

Na místě zasahovaly tři záchranářské vrtulníky a desítky sanitek, akci podpořily i soukromé zdravotnické služby. Řidič zájezdového autobusu, který srážku nepřežil, byl cizinec s trvalým pobytem v Česku. Z celkových 76 dalších raněných se čtrnáct osob zranilo těžce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zemřela 19letá dívka na Příbramsku kvůli hazardu řidiče? Motorku měl stavět na zadní kolo

„Dařilo se je přesouvat do nemocnic, kdy byly ve všech brněnských nemocnicích aktivovány traumaplány. Dva pacienti byli operováni, zbytek je ve stabilizovaném stavu, ať už na jednotkách intenzivní péče, standardních odděleních či propuštěni domů,“ popsala Albrechtová. Záchranáři převezli do nemocnic i pět dětí.

Všichni představitelé integrovaných složek na tiskové konferenci ocenili práci svých kolegů i všech dalších, kdo se na úspěchu zásahu podíleli.

Tagy: