Řecko ničí rozsáhlé požáry, z táborů evakuovali přes tisíc dětí. Hasiči zasahují i v Turecku

Řecké úřady v pondělí nařídily evakuaci tří obcí kvůli požáru vegetace asi 40 kilometrů jižně od Atén. Poblíž obce Kuvaras zasahuje 150 hasičů, sedm letadel a čtyři vrtulníky, pomáhají i hasiči z Rumunska.

Šíření plamenů umocňuje silný vítr, uvedl server Ekathimerini. Kvůli požáru na západě Řecka evakuovali 1 200 dětí z letních táborů, píše AFP. Už druhým dnem bojují s požáry také ve třech provinciích na jihu a na severozápadě Turecka. Se zvládnutím plamenů pomáhá i 450 zaměstnanců lesní a státní právy, píše server deníku Hürriyet.

ČTĚTE TAKÉ: Extrémní vedra sužují Evropu. Teploty šplhají přes 40 stupňů, země aktivují krizové plány

V Řecku už od čtvrtka panují tropické teploty, v centru země překročily 44 stupňů Celsia, píše AFP. Vane také silný vítr, podle Beaufortovy stupnice je na osmém z celkem 12 stupňů, píše Ekathimerini. Příkaz k evakuaci má zatím preventivní charakter, lidská obydlí nejsou v přímém ohrožení, píše AP. Hustý dým podle AFP ale znemožnil dopravu na okolních silnicích.

Hoří také v lesích u města Lutraki, 90 kilometrů západně od řecké metropole. Právě v této oblasti evakuovali děti z táborů. S plameny tam bojuje asi 70 hasičů, tři letadla a dva vrtulníky, uvedl mluvčí hasičů Jannis Artopios. Dodal také, že požár u Atén se kvůli silnému větru za dvě hodiny rozšířil o 12 kilometrů. Hasiče navíc brzdí kopcovitý terén, píše server Ekathimerini.

Řecká policie k večeru oznámila, že zadržela cizince, kterého podezírá z odpovědnosti za požár u Kuvarasu. Jeho národnost neupřesnila, píše AFP.

Hasiči zasahují i v Turecku

V Turecku rozsáhlé lesní požáry sžírají zeleň v provinciích Hatay a Mersin na jihu země a také v provincii Çanakkale na severozápadě. Nové požáry jsou hlášeny téměř každý den, jen během neděle jich vypuklo 19 a tři se zatím nepodařilo dostat pod kontrolu. S hašením pomáhají vrtulníky, které se díky nočnímu vidění nezastaví ani během noci. V neděli večer do provincie Hatay přijel ministr zemědělství a lesnictví Ibrahim Yumakli.

Požár v provincii Hatay, která sousedí se Sýrií, způsobili dva muži při práci na zahradě, policie je zadržela. Oheň poškodil sedm domů a čtyři vozidla, rozsah škod v okolních lesích zatím není jasný.

V provincii Mersin vypukl požár v neděli v podvečer, úřady evakuovaly obyvatele 373 domů a většinu z nich ubytovali na středoškolských internátech. Téměř souběžně začalo hořet v Çanakkale. První hasiči byli na místě 11 minut po nahlášení požáru, přiletělo 12 letadel, uvedl web deníku Hürriyet.

Mohli jste přehlédnout: Požár řádil v Chorvatském Šibeniku.

Tagy: