Ledovka způsobila pohromu. Při sérii nehod na D6 se zranilo 40 lidí, bouraly desítky aut

Nejméně šest nehod uzavřelo v pondělí vpodvečer tříkilometrový úsek na dálnici D6 u Lubence na Lounsku v obou směrech – na Prahu i Karlovy Vary. Podle předběžných informací byly zraněny čtyři desítky lidí, z toho pět vážně. Na místě zasahoval i záchranářský vrtulník. Havarovat mělo 14 aut včetně dvou autobusů a dvou nákladních aut. Podle informací CNN Prima NEWS byla při nehodě zraněna i osoba, která se snažila pomoct, následně ji ale srazilo další auto. Dálnice byla zavřená několik hodin. Ústecký kraj se podle záchranářů proměnil v ledovku, k desítkám událostí vyjížděli od odpoledne zdravotníci, policisté a hasiči.

Při nehodách se zranily čtyři desítky lidí, pět z toho vážně. Ústeckým záchranářům pomáhali i kolegové z přilehlých krajů. „Do fakultní nemocnice v Plzni převezla posádka letecké záchranné služby armády České republiky dvě ženy se středně těžkým poraněním v horní části těla. Podle informací CNN Prima NEWS mělo jít o cestující z jednoho z nabouraných autobusů. Přibližně 30 zraněných převezli záchranáři do nemocnici v Kadani, Žatci, Chomutově a do Kladna. Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje převezla dvě ženy ve věku 50 a 17 let do rakovnické nemocnice,“ popsala reportérka CNN Prima NEWS Pavlína Polatová.

Dálnice D6 na Lounsku byla po hromadných nehodách zavřená téměř osm hodin. Silničáři provoz u Lubence na 77. kilometru obnovili až v úterý po 01:30. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic. V místě ale stále hrozí náledí, řidiči proto musí být opatrní.

Dopravních nehod je v kraji více. Policisté od 17:00 vyjížděli asi k 40 haváriím. Podle policejního webu na dálnici D8 na 84. kilometru směrem na Německo narazilo auto do svodidel. Další nehody jsou hlášené na Děčínsku, Litoměřicku i Mostecku. Jde o srážky vozidel nebo o nárazy aut do překážek. Události jsou bez zranění. „Kuriózní nehoda se stala v Dolní Poustevně na Děčínsku. Tam je uzavřená komunikace po nehodě sypače, který se převrátil do škarpy. Nehoda se naštěstí obešla bez zranění,“ sdělila mluvčí policie Ilona Gazdošová. Vůz bude vyprošťovat těžká technika. Uzavřena je i silnice I/62 mezi Děčínem a Ústím nad Labem, kde se srazilo osm aut a jedno nákladní vozidlo.

Nehody jsou bez zranění stejně jako kolize ve Štětí a u Velemína na Litoměřicku. U obce Jílové na Děčínsku se tvoří sněhové jazyky. Místo je průjezdné se zvýšenou opatrností. Kloužou také chodníky, několik sanitek přijelo do centra Ústí nad Labem, zjistila na místě ČTK.

Problémy jsou hlášeny také na železnici. Rychlík číslo 615 uvázl na trati mezi Litvínovem a Oldřichovem kvůli námraze. Na místo přijel náhradní vůz, ostatní spoje událost nepoznamenala.

Záchranáři vyjíždějí i ke zraněním způsobeným pádem na kluzkých chodnících. Lidé utrpěli zlomeniny, pohmožděniny i úrazy hlavy, uvedl mluvčí krajských záchranářů Prokop Voleník. Podobných výjezdů bylo zhruba 60.

Kvůli ledovce a silnému mrazu vydali meteorologové výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí pro Ústecký kraj a části Karlovarského a Libereckého kraje. Platí do půlnoci. O stupeň nižší výstraha před ledovkou platí ve stejnou dobu i v ostatních regionech Čech. Silný vítr s nárazy do 70 kilometrů za hodinu má být na severní Moravě, ve Slezsku, na Českomoravské vrchovině a na Frýdlantsku, může vytvářet sněhové jazyky a silnou námrazu a lámat stromy.

Tagy: