Ekonom o chudých Vánocích: Mnoho Čechů žije z ruky do pusy. Na dárky si ale nikdy nepůjčujte

Ekonom Lukáš Kovanda

Češi budou na Vánoce skromnější

Letošní Vánoce budou pro řadu lidí nejchudší za poslední roky. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl ekonom Lukáš Kovanda. Dárků se letos nadělí podstatně méně. Čtvrtina domácností je podle Kovandy vlivem inflace vyždímána natolik, že si výdaje navíc už nemůže dovolit a žije takzvaně „z ruky do pusy“. Šetří prý na všem s výjimkou léků.

Češi utratí o Vánocích asi o 1 500 až 2 000 korun méně než loni při započtení vlivu inflace. „Pětadvacet procent domácností je vyždímáno natolik, že si nic dalšího nedovolí. Žijí z ruky do pusy,“ řekl Kovanda pro CNN Prima NEWS. Může za to prý mimořádná inflace, která v zemi snižuje kupní sílu nejvýrazněji v celé Evropské unii. Propad reálných mezd v Česku je mezi státy Unie rekordní. „Spotřeba domácností je tak nízká, že stahuje ekonomiku dolů,“ dodal ekonom.

ČTĚTE TAKÉ: Slevy potravin paradoxně zdražují nákupy, tvrdí experti. Potravináři je chtějí omezit

Podle Kovandy Češi šetří téměř na všem s výjimkou léků. V porovnání s loňskem kupují méně elektroniky, obuvi i potravin. „Rozprostřeli své spoření napříč spotřebním košem,“ podotkl Kovanda s tím, že v některých případech ani nejde o spoření, ale o nedostatek prostředků.

Vloni za dárky lidé v Česku utratili asi 55 miliard korun. Letos to bude o pět miliard méně. „Může se to zdát hodně, ale řada dárků zdražila. Bude jich mnohem méně, pro řadu domácností to budou nejchudší a nejdražší Vánoce zároveň,“ vysvětlil Kovanda.

Situace nejvíc zasáhne chudé domácnosti, které už na dárky nemají kde brát. Podle Kovandy se jedná o čtvrtinu českých domácností, tedy přes milion lidí. Ti navíc před Vánoci jednají ekonomicky neefektivně, například utrácí za zbytečné dárky. „Dárky v celkové hodnotě osm až devět miliard korun skončí někde na půdách. Možná je lepší dávat poukaz nebo hotovost v obálce,“ poradil ekonom.

Zároveň upozornil, aby si lidé na dárky za žádných okolností nepůjčovali peníze. „Zadluží se u různých finančních žraloků, lichvářů, a pak se mohou dostat do dluhové spirály a exekucí,“ shrnul Kovanda.

Tagy: