Slevy potravin paradoxně zdražují nákupy, tvrdí experti. Potravináři je chtějí omezit

Slevy v obchodech mohou paradoxně nákupy zdražovat.

Slevy paradoxně zdražují nákupy

Pokud jsou Češi na něčem podle ekonomů opravdu závislí, tak jsou to slevové akce. V Evropě jsme jimi nejvíce „posedlí“. Podle expertů přitom slevy paradoxně české nákupy prodražují. Potravinářská komora by byla pro jejich regulaci. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) je proti.

V Česku se prodá 66 procent zboží ve slevových akcích. Tedy výrazně více než u našich sousedů. V Německu je to čtvrtina, v Rakousku a Polsku více než třetina a na Slovensku téměř polovina. „Vzhledem k té naší posedlosti jsou tady potraviny, které jsou zneužívány čistě ne pro prodej, ale pouze pro přilákání zákazníka na ty ostatní dražší potraviny,“ zhodnotil praktiky obchodníků ekonom Petr Bartoň v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Řešením pro spotřebitele by přitom podle něj bylo méně se na slevy zaměřovat. Obchody by je potom podle ekonoma méně využívaly, a klesly by tak i regálové ceny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Obchodníci se chovají nemravně a nefér, ale žádné páky na ně vlastně nemám, říká ministr Výborný

Obchodníci s tím však nesouhlasí. „Je potřeba také říct to B k tomu, co říká Petr Bartoň. Kdyby tady bylo méně slevových akcí, tak se lidem zdraží základní potraviny, protože ty jsou nejčastěji ve slevách,“ reagoval prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Nad fenoménem slev se pozastavuje i předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Mlsna. „Ceníkové ceny už máme jenom proto, abychom měli slevy. Je to v podstatě jenom číslo, které můžete stanovit jakkoliv vysoko, a od něj si potom marketingově odečíst akce 70, 80 procent a spotřebiteli to přijde strašně levné,“ popsal pro CNN Prima NEWS.

Potravináři by podle ředitelky Potravinářské komory České republiky Dany Večeřové chtěli, aby podíl slev byl podobný jako v Německu nebo Polsku. Pro regulaci ale prý není politická vůle. „Čeští zákazníci si na to zvykli, takže já to určitě nebudu omezovat. Je věcí obchodníků, jaké slevové akce nabídnou,“ uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Podporuje nicméně vznik aplikace, ze které by lidé vyčetli, jaké jsou aktuálně průměrné ceny základních potravin.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Cena piva vystřelí do výšin, varuje ekonom. Snížení DPH u potravin je podružné, říká Večeřová

Tagy: