Omšelé Volvo V70 se prodává za 450 milionů korun. Má totiž jedno obrovské plus

Jde o zcela obyčejné tmavomodré kombi V70 z druhé poloviny 90. let. V inzerátu nejsou o autě uvedeny téměř žádné informace, chybí například rok výroby, motorizace nebo stav tachometru. Majitel auto dokonce nafotil špinavé. Šílená částka totiž není cenou za auto samotné, nýbrž za jeho unikátní registrační značky.

Jejich napodobeniny nejsou ničím neobvyklým v suvenýrových obchodech, toto staré Volvo však zdobí pravé a legální tabulky s nápisem „New York“ vydané skutečně americkým státem New York.

Značky získal otec současného majitele koncem 70. let, kdy stát začal vydávat personalizované tabulky s osmi písmeny. Od té doby uplynulo více než 40 let a cenné „espézetky“ za ten čas zdobily několik různých vozidel, mezi nimiž ale nebyly žádné zásadní skvosty.

„Když jsem koncem 70. let navrhl otci, že by si ty značky měl objednat, věděl jsem, že budou originální a časem velmi cenné. Jen jsem tehdy nedokázal dohlédnout jak moc,“ řekl současný majitel, který je ohodnotil na 20 milionů dolarů.

Pošetilost mocných

Naštěstí pro případného kupce je podle americké legislativy možné značky opět přenést na jiné vozidlo. Mohou mít však pro někoho až takovou hodnotu? Podobné případy z minulosti ukazují, že lidé jsou schopni za podobně ojedinělý identifikátor utratit absurdní množství peněz, ačkoli k této částce se zatím nepřiblížil nikdo.

V roce 2008 jí byly blízko značky z Abú Dhabí, na kterých je pouze číslo „1“, když byly vydraženy v přepočtu asi za 312 milionů korun. V roce 2018 byly zase ve Spojeném království na prodej značky „F1“ také za 20 milionů dolarů.

Je tak docela možné, že i za tuto astronomickou sumu se na jedinečné značky z New Yorku někdo nechá ulovit. Pár set dolarů by se kupujícímu mohlo vrátit prodejem auta samotného, trápit ho to ale nejspíš nebude.

Tagy: