Co stálo za tragédií u Macochy? Expert odhalil důvody podobných rozhodnutí, mohlo jít o vztah

Po matce se dvěma dětmi zůstal na místě opuštěný kočárek.

Odborník popsal, co vede lidi k sebevraždám

Na pozadí každého takového tragického úmrtí stojí dlouhodobé problémy, které mohou přetrvávat měsíce i roky. Často se jedná o potíže v oblasti vztahové, zdravotní či ekonomické. Ty se mohou nabalovat a pak přijde poslední kapka. Uvedl to ve vysílání CNN Prima NEWS výzkumný pracovník z Národního ústavu duševního zdraví Alexandr Kasal. V případě, že se člověk rozhodne ukončit svůj život, se podle něj většinou jedná o promyšlený akt, nikoli o zkratkové jednání.

Tragický incident u Macochy i nadále halí řada nejasností. Mladá žena i se svými dvěma dětmi v pátek skočila do propasti. Policisté dál případ vyšetřují, kvůli citlivosti však nechtějí věc komentovat. Co přesně mohlo vést mladou matku k tak tragickému rozhodnutí, si netroufá odhadnout ani Kasal. Přesto se ve vysílání CNN Prima NEWS pokusil přiblížit obecné příčiny, které vedou lidi k rozhodnutí skoncovat svůj život.

„Často panuje přesvědčení, že sebevražda je něco, co přijde jako blesk z čistého nebe. Zpravidla však na pozadí takového tragického úmrtí stojí nějaké problémy, které mohou přetrvávat měsíce i roky. Ty se pak řetězí,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Kasal. „Může jít o problémy v oblasti vztahové, zdravotní nebo i ekonomické. A pak skutečně může přijít poslední kapka,“ vysvětlil odborník.

ČTĚTE TAKÉ: Kolem hrůzy u Macochy je řada nejasností. Obyvatelé promluvili o činu, místo plní svíčky

Věcí, které mohou jednotlivce přivést k rozhodnutí skoncovat svůj život, může být celá řada. „Od propuštění z práce až po alkohol. Podstatná část sebevražd se stane pod vlivem alkoholu, který zvyšuje impulzivitu a člověk pak může jednat zkratkovitě,“ popsal odborník.

Podle něj bývají sebevraždy často promyšlené. „Bohužel nemáme žádná data, která by nám tento fenomén mapovala. Spíše je to na úrovni dohadů u konkrétních úmrtí. Domnívám se však, že příčiny většiny sebevražd jsou spíše dlouhodobějšího charakteru, kdy člověk sebevraždu zvažuje a dlouho se potýká s problémy. Může to mít promyšlené. Na pozadí vědomí má touhu nežít svůj život. Je pro něj snesitelnější a přijatelnější varianta život, ve kterém se potýká s řadou neštěstí, příkoří nebo třeba zdravotních problémů, ukončit,“ doplnil Kasal.

Obecně však nemá pocit, že by případů, jako je páteční tragédie u Macochy, přibývalo. „Nedomnívám se, že se jejich počet zvyšuje. Jsou to však incidenty, které kvůli tragičnosti významně přitahují pozornost médií,“ vysvětlil.

Tagy: