Nejdřív mrazy, pak velký teplotní šok. Detailní předpověď počasí na Silvestra a Nový rok

Silvestr v Praze

Zatímco byla Česká republika přes vánoční svátky v mrazivém objetí, během tohoto týdne se začne pozvolna oteplovat. V úplném závěru přijde velký teplotní skok – na Silvestra a Nový rok se odpolední hodnoty mohou dostat na 10 až 15 stupňů Celsia, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V podobném duchu se ponesou také první dny roku 2022. Očekávat můžeme relativně suchý, teplý a slunečný začátek ledna.

Než se Češi pročekají k silvestrovským oslavám, budou muset na některých místech republiky ještě přetrpět mrazivé počasí. Přes víkend v různých koutech Česka klesaly teploty i pod -10 °C, podobně na tom bude severní část země během pondělí. Ve zbytku republiky se očekávají mrazy kolem -6 °C. Výjimkou nebude občasné slabé sněžení či mrholení, většinu času bude oblačno až zataženo.

V západním proudění se k nám bude dostávat vlhký vzduch s deštěm, který bude na podchlazeném zemském povrchu namrzat. Řidiči by si proto měli dávat velký pozor – na silnicích je totiž bude až do středy čekat nebezpečná ledovka, která se vytvoří přes noc. Na horách lze očekávat sněhové přeháňky.

Od poloviny týdne už to bude jenom lepší. Ve středu se teplota může vyšplhat na 6 °C, ve čtvrtek dokonce na 15 °C. Nejinak tomu bude také ve víkendovém závěru roku. „V posledních dvou dnech se odpolední teploty dostanou na rekordní hodnoty od 10 do 15 °C. Během silvestrovské noci se ojediněle teplota bude udržovat těsně pod 10 °C,“ uvedl ČHMÚ.

Na Silvestra bude nadále oblačno, na některých místech se může objevit také déšť. Zkraje nového roku budou teploty klesat jen mírně, stále by se měly držet i osm stupňů nad nulou, ranní minima se budou pohybovat nad nulou. Meteorologové předpovídají relativně teplý, suchý a místy i slunečný první lednový týden.

Tagy: