Kulhánek vyzval Nejedlého, ať vrátí diplomatický pas. Nevím, proč ho vůbec má, říká Babiš

Martin Nejedlý

Rozhovor s Andrejem Babišem

Externí poradce prezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý disponuje diplomatickým pasem, který mu usnadňuje cestování. Premiér Andrej Babiš v úterý v rozhovoru CNN Prima NEWS podotkl, že vůbec nechápe, proč ho vůbec má. Ministra zahraničí Jakuba Kulhánka vyzval, ať Nejedlému pas sebere.

Babiš v rozhovoru pro CNN Prima NEWS sdělil, že s Nejedlým nemá dobrý vztah. „Kritizoval jsem ho už při druhém kole volby pana prezidenta Zemana. Podpořil jsem prezidenta, ale kritizoval jsem jeho okolí. Nestýkám se s ním, proto jsem řekl panu Kulhánkovi, ať se na to podívá a řeší to,“ uvedl.

Existují obavy, že Hrad zneužíval pravomoci prezidenta, který podle zprávy Ústřední vojenské nemocnice není schopen vykonávat svůj úřad. Již dříve mnozí zpochybnili pravost podpisu prezidenta na svolání Poslanecké sněmovny. Policie nyní celou událost prověřuje.

Nejedlý: Klidně pas vrátím

Na dotaz, zda by měl v mít Nejedlý diplomatický pas, který usnadňuje cestování a jenž mu vydal někdejší ministr zahraničí Jan Kohout, Babiš odpověděl, že ne. „Nechápu, proč ho vůbec má,“ řekl. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek následně na sociálních sítích uvedl, že Nejedlého vyzval k tomu, aby diplomatický pas odevzdal.

„Vyzval jsem poradce prezidenta Martina Nejedlého, aby do sedmi dnů vrátil svůj diplomatický pas. Je nepravděpodobné, že by nyní pas využíval k původnímu účelu, tedy k doprovodu prezidenta na oficiální zahraniční cesty. Pokud do sedmi dnů diplomatický pas nevrátí, tak bude zneplatněn,“ napsal Kulhánek.

Nejedlý již dříve webu Deník N sdělil, že že diplomatický pas nepotřebuje. Podle jeho slov mu nikdy nepomohl k ničemu jinému, než že nemusel stát sám fronty na víza, když cestoval s prezidentem. „Odevzdám ho, když mi to napíšou, do té doby to ale dělat nebudu,“ uvedl.

Redakce CNN Prima NEWS Nejedlého na Hradě zastavila s žádostí o vyjádření. „S policií budu rozhodně spolupracovat,“ odpověděl k aktuálním krokům policie při prošetřování události. Na dotaz, co v úterý bude na Hradě dělat odvětil: „To je hloupá otázka.“

Babiš: S Mynářem jsem o stavu prezidenta nemluvil

Babiš se v rozhovoru CNN Prima NEWS vyjádřil i na účet hradního kancléře Mynáře. Toho dříve v úterý vyzval, aby na svůj post rezignoval. „Chápu obavy, že by někdo mohl zneužít prezidenta. Jediný, kdo by to mohl udělat, je Mynář, a proto jsem ho důrazně a bezpodmínečně vyzval, aby rezignoval,“ podotkl.

Dodal, že o zdravotním stavu prezidenta s Mynářem nekomunikoval. „Proč bych s ním měl mluvit? Mluvil jsem se Zavoralem, tam jsem čekal na termín schůzky s prezidentem, zatím ho ale nemám, protože je na JIP. Mynář pro mě nebyl partnerem ve vztahu ke zdraví prezidenta,“ doplnil.

Pětapadesátiletý Nejedlý působí jako ekonomický poradce prezidenta a je označován za jednoho z klíčových mužů Zemanova okolí. V minulosti se například účastnil Zemanova jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. V pozici poradce není Pražským hradem placen, může ale využívat hradní kancelář.

Tagy: