Nejen ketamin, ale i další léky. Český expert popsal smrtelný koktejl v Perryho těle

Americký herec Matthew Perry

Matthew Perry se předávkoval ketaminem

Trvalo více než měsíc a půl, než se svět dozvěděl, co způsobilo smrt herce Matthewa Perryho. Představiteli Chandlera z kultovního seriálu Přátelé se stalo osudným předávkování ketaminem. Společně s tímto anestetikem, který Perry užíval pro svůj boj s depresemi, jsou v pitevní zprávě zmíněny další léky. „Pokud se potkaly tyto látky dohromady a pak byl nalezen v bazéně, tak bohužel asi nebylo možné nic dalšího dělat,“ konstatoval Tomáš Páleníček, psychiatr a výzkumník z Národního ústavu duševního zdraví.

Perryho našla jeho asistentka bez známek života 28. října ve vířivce, když v jeho rezidenci vyřizovala pravidelné pochůzky. Slavný herec léta otevřeně bojoval se závislostí, úzkostmi a depresemi, podle koronerů měl nicméně prodělávat léčbu ketaminem necelé dva týdny před svým skonem. Právě předávkování hojně užívaným anestetikem označili koroneři za hlavní příčinu smrti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Perrymu se stala osudnou populární droga 80. let. Dal jsem si a cítil, že umírám, napsal dřív

Ketamin přichází na scénu v případech, kdy už pacientům nepomáhají běžná psychofarmaka. Jedna dávka by přitom měla být nižší než „anestetická“, jinak si člověk zadělává na průšvih. „Ketamin má výborné anestetické i antidepresivní účinky. Určitě ale nemůže být takhle dlouho aktivní v těle,“ upozornil Páleníček, který rovněž působí jako výzkumník v Psychedelické klinice společnosti Psyon.

Předpokládá se, že Perry požil ketamin krátce před svou smrtí, a to ve větší než předepsané dávce. Podle pitevní zprávy to navíc nebyl jediný lék, který koroneři nalezli v jeho těle.

„Kromě ketaminu u něj nalezli uprenorfin a nějaká sedativa. Pokud se potkaly tyto tři látky dohromady a pak byl nalezen v bazéně, tak podle mého tam asi bohužel nebylo možné nic dalšího dělat,“ konstatoval Páleníček. Kromě ketaminu zemřela hvězda seriálu Přátelé také na utonutí a ischemickou chorobu srdeční.

Jako obrovský výdech, napsal Perry o anestetiku

Herec dostával infuze ketaminu ve švýcarské léčebně, kde bojoval se závislostí během pandemie v roce 2020. Drogu popsal jako „obrovský výdech“. Při užívání měl zavázané oči a poslouchal hudbu. Během infuzí se prý úplně „oddělil“ od sebe a často měl pocit, že umírá.

„Aha, pomyslel jsem si, takhle to dopadá, když umíráš,“ uvedl ve svých memoárech. „Přesto jsem se o to neustále hlásil, protože to bylo něco jiného a všechno jiné je dobré.“

„Brát ketamin je jako dostat do hlavy obrovskou lopatou štěstí. Ale kocovina byla drsná a tu lopatu převážila,“ dodal herec.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Poslední rozloučení s Perrym: Kolegové z Přátel skrývali slzy za brýlemi. Kdo nesl rakev?

Tagy: