Nejhorší obavy se rozplynuly. Slavného fotbalistu vytáhli z trosek, byl slyšet jeho křik

Přes 5 000 lidí takové štěstí nemělo. Fotbalista Christian Atsu, který roky hrával roky v Premier League, se zařadil mezi přeživší ničivého pondělního zemětřesení v Turecku a Sýrii, i když se mnoho hodin nacházel na hranici života a smrti.

Anglický klub Newcastle United, v němž Atsu strávil několik sezon, v pondělí publikoval příspěvek, jak se modlí za pozitivní zprávy týkající se jeho bývalého hráče. Ghanský křídelník – toho času opora tureckého Hataysporu – byl několik hodin nezvěstný, měl být někde v ruinách domů, které zničilo zemětřesení o síle až 7,8 Richterovy stupnice.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Turecko zasáhlo nové zemětřesení. Počet obětí katastrofy už přesáhl pět tisíc

Konkrétně v provincii Hatay šlo podle dostupných zpráv k zemi 1 500 budov.

Rodina, kamarádi a fotbalová komunita se obávali nejhoršího. Tedy toho, že se Atsu zařadí na seznam s tisíci jmény lidí, kteří přírodní katastrofu v Turecku a Sýrii nepřežili. Ale místní média po čase informovala o tom, že záchranné týmy dorazily na místo plné trosek, ze kterého byl slyšet křik fotbalisty i sportovního ředitele Hataysporu Tanera Savuta.

Hráče, který ani ne 24 hodin před zemětřesením vstřelil vítězný gól v sedmé minutě nastavení proti Kasimpase, vytáhli z trosek domu živého, měl poraněnou nohu. Potvrdil to viceprezident klubu i Atsuův spoluhráč a kamarád Kerim Alici.

V postižené oblasti se nacházel rovněž český fotbalista hrající za Gaziantep Matěj Hanousek, bývalý obránce Sparty Praha. „Manželka je těhotná. O půl páté ráno nás to vzbudilo. Praskaly zdi. Bylo to šílených třicet vteřin. Přirovnal bych to k obrovské turbulenci v letadle, a už nikdy bych něco takového nechtěl zažít,“ líčil Hanousek v rozhovoru pro Blesk.cz své zážitky z hrůzného dne.

„Bylo to strašné. U nás bylo asi 6,6 stupně. To padají věci, sune se postel, praskají zdi a sype se vám omítka na hlavu. Takový koktejl všeho,“ dodal.

Tagy:
zemětřesení Turecko Sýrie fotbal sport trosky Newcastle United FC Christian Atsu Hatayspor Matěj Hanousek Hatay záchranná operace