Počet obětí zemětřesení už přesáhl sedm tisíc. Erdogan vyhlásil v části země nouzový stav

Počet obětí zemětřesení v Turecku stoupl na 5 434. Celkem si pondělní otřesy v Turecku a Sýrii, kde zemřelo 1 832 lidí, vyžádaly 7 266 mrtvých, píše RTR. Zraněných je přes 20 tisíc. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil v deseti provinciích tříměsíční nouzový stav. Situaci v zemi ztěžuje špatné počasí, do nejhůře zasažených oblastí byl povolen vjezd jen záchranným vozidlům či automobilům. Na pomoc při pátracích a záchranných operacích v zemětřesením zasaženém Turecku bylo vysláno 2 660 záchranářů z 65 zemí. České velvyslanectví v Ankaře v tuto chvíli nemá žádné informace o tom, že by mezi mrtvými či zraněnými byli Češi.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v úterý vyhlásil v deseti provinciích, které postihlo ničivé zemětřesení, na tři měsíce nouzový stav. „Rozhodli jsme se vyhlásit nouzový stav, abychom umožnili rychlé provedení (záchranných) prací,“ citovala Erdogana agentura AFP. Turecký prezident zároveň vyhlásil deset postižených provincií za zónu katastrofy, píše Reuters.

Podle Tureckého úřadu pro řešení katastrof a mimořádných situací (AFAD) se v zemi zřítilo nejméně 5 775 budov. Turecko proto podle Erdogana plánuje otevřít hotely v turistickém centru Antalya na západě země, aby se tam mohli lidé postižení přírodní katastrofou dočasně ubytovat.

ČTĚTE TAKÉ: Japonec měsíc dopředu předpověděl ničivé zemětřesení v Turecku. Uhádl i místo zkázy

Celkový počet obětí na životech bude zřejmě dál stoupat. Reportérka CNN Salma Abdelazizová zdůraznila, že pro přeživší nastává bod zlomu: „Celkem 24 hodin po zemětřesení je doba, kdy je stále naděje, že se najdou přeživší. Nyní je těžké říci, jaké bude finální číslo obětí, záchranné operace stále pokračují. Lidé stále hledají své příbuzné, jsou skutečně zoufalí, odhrabují trosky i vlastníma rukama. Najít jakoukoli informaci je skutečně těžké,“ vylíčila situaci v Turecku.

Češi mezi mrtvými či zraněnými podle dostupných informací nejsou. „V tuto chvíli nevíme pouze o jediné české občance, a to shodou okolností v provincii Adiyaman, kde se nyní rozmísťuje i tým českých záchranářů,“ řekl velvyslanec v Turecku Pavel Vacek. To, že ambasáda nemá o ženě žádné zprávy, ale nemusí vůbec nic znamenat, doplnil.

Velvyslanectví už v pondělí pomáhalo skupině šesti Čechů, kteří jsou v zemi pracovně a při otřesech půdy se nacházeli v provincii Kahramanmaraş. „Víme, že tato šestice Čechů už se přesouvá přes město Kayseri do Ankary, kde na ně čekáme. Zítra (ve středu) odlétají přes Německo do vlasti,“ uvedl vedoucí diplomatické mise. Ambasádě se ozvala ještě další Češka s dítětem, která se „v tuto chvíli nachází v jednom ze sběrných míst ve městě Antakya“.

Syrská státní agentura SANA informovala, že ve vládou kontrolovaných oblastech v provinciích Halab (Aleppo), Hamá, Latákíja a Tartús zemřelo nejméně 812 lidí. Dalších 1 449 jich utrpělo zranění. Záchranná organizace známá jako Bílé přilby informovala nejméně o 790 mrtvých a 2 200 zraněných v oblastech na severozápadě Sýrie, které jsou pod kontrolou opozice.

Šéf Bílých přileb Ráid Sálih řekl, že je potřeba urgentní pomoc od mezinárodních organizací. „Při záchraně životů je každá vteřina dobrá. Vyzýváme všechny humanitární organizace, aby poskytly materiální pomoc a bezodkladně na tuto katastrofu reagovaly,“ dodal.

„V severní části Idlibu ošetřily naše týmy během prvních hodin po zemětřesení zhruba 200 zraněných a přijaly 160 lidí, kterým již nedokázaly pomoct. V oblasti provozujeme nebo podporujeme několik zařízení a klinik. K lidem se dostáváme i za pomoci sanitek,“ doplnil Sebastien Gay, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Sýrii.

Pomoc je nerovnoměrná

Přísun kriticky důležité pomoci OSN do severozápadní Sýrie přes Turecko se však dočasně zastavil kvůli poškození silnic a dalším logistickým problémům souvisejícím se zemětřesením, upozornila v úterý ráno mluvčí Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA). Stanice BBC už dříve uvedla, že hranice s povstalci ovládaným regionem jsou přísně kontrolovány a neexistuje mezinárodní záchranné úsilí v oblasti.

V Turecku se zpod trosek dosud podařilo vyprostit 7 840 živých lidí. Prezident Erdogan dříve upozornil, že nedokáže říci, na jakém počtu se celková bilance obětí zastaví a jak dlouho záchranné akce potrvají. Naděje na záchranu zasypaných se však po zhruba 24 hodinách od zemětřesení snižují i vzhledem k nízkým teplotám, které na jihovýchodě Turecka a severu Sýrie momentálně panují, připomněla agentura AP.

Na pomoc při pátracích a záchranných operacích v zemětřesením postiženém Turecku bylo vysláno 2 660 pracovníků z 65 zemí. Pomoc do postiženého regionu posílá mimo jiné OSN, Evropská unie, Spojené státy, Británie, Čína, Rusko, Indie, Japonsko, Irák, Írán, Austrálie, Nový Zéland nebo Pákistán, píše BBC News.

Evropská unie dosud prostřednictvím svého centra pro pomoc při katastrofách zmobilizovala 27 pátracích a záchranných týmů pro Turecko, sdělil unijní komisař pro řešení krizí Janez Lenarčič. V týmech je dohromady více 1 150 záchranářů a zhruba 70 speciálně vycvičených psů. Celkem je na místě katastrofy v Turecku přes 24 400 záchranářů. Vzhledem k tomu, že zemětřesení zasáhlo tak rozsáhlé území, je však jejich úsilí značně rozptýlené, podotkla agentura AP.

V noci na úterý zasáhlo centrální Turecko nové zemětřesení, které mělo sílu 5,6 stupně, uvedlo podle agentury Reuters Evropské středomořské seizmologické středisko (EMSC). Jde patrně o další z následných záchvěvů půdy po zemětřesení z pondělního rána. V pondělí kolem poledne následovalo v jihovýchodním Turecku zemětřesení o síle 7,5 stupně. Celkem bylo dosud zaznamenáno nejméně 285 následných otřesů. Seismolog Václav Kuna k tomu uvedl, že otřesy mohou trvat několik dní i týdnů. Kvůli narušené statice tak mohou padat další domy.

Tým záchranářů vyslalo i Česko

Česká republika vyslala do Turecka tým 68 záchranářů, jehož členy jsou hasiči, lékaři, stavební inženýři či kynologové. Jeho část zahájila v úterý dopoledne průzkum zemětřesením zasaženého města Adiyaman v Turecku. Ostatní čekají na příjezd desítek tun techniky a materiálu, které do poničeného města míří na kamionech. Tým měl být původně nasazený v provincii Hatay, což se ale v úterý ráno změnilo.

Takzvaný USAR tým (Urban search and rescue) specializovaný na vyhledávání lidí v sutinách přiletěl z Česka do tureckého města Adana v noci na úterý. Následně se hasiči třemi vojenskými letadly přesunuli do 400 kilometrů vzdáleného města Adiyaman. Se záchrannými pracemi zatím čeští specialisté nezačali. „Na průzkumu ve městě a v kontaktu s místní samosprávou a hasiči je náš team leader s několika členy týmu,“ informoval v poledne twitterový účet Hasičského záchranného sboru.

Český USAR tým v zahraničí v minulosti pomáhal například v libanonském Bejrútu v roce 2020 po výbuchu v přístavu, který připravil o život dvě stovky lidí a dalších šest tisíc zranil. V českém týmu tehdy byli kromě hasičů i kynologové se psy, statik či lékař.

Tagy: