Nejlepší auta roku 2024 jsou všechna elektrifikovaná. Škodovka mezi nimi úplně chybí

Vybraní automobiloví novináři z celého Česka zvolili pětici finalistů, kteří se poperou o titul Auto roku 2024. Nikoho asi nepřekvapí, že všechny nominované vozy jsou nějakým způsobem elektrifikované a odpovídají nejmodernějším trendům. Po prvním kole hlasovaní postoupily modely značek Hyundai, Kia, BMW, Mercedes-Benz a Subaru. Mladoboleslavská Škoda se ankety vůbec nezúčastnila.

Do finále nejprestižnější české automobilové ankety se probojovaly dva klasické elektromobily v podobě Hyundai Ioniq 6 a Kia EV9, které spolu sdílí stejnou techniku. Elektrickou verzi nabízí také nová generace BMW řady 5, která je ovšem dostupná také jako plug-in hybrid nebo v kombinaci s mild-hybridními spalovacími motory.

K TÉMATU: Kia přivezla na český trh své dosud největší auto. Když stojí, vydělává peníze

Plug-in hybridní provedení má ve své nabídce i nová generace Mercedesu-Benz třídy E, což je další z finalistů. Pětici nakonec doplnilo ještě Subaru Crosstrek. Japonská automobilka sice mluví o svém pohonu jako o mild-hybridu, fakticky jde ale spíše o full hybrid, protože Crosstrek v některých režimech jízdy může využívat pro pohon pouze elektromotor.

Do finále naopak nepostoupila některá jiná zajímavá auta jako třeba Ford Bronco, Lexus LM nebo Porsche Cayenne. Značky Škoda ani Volkswagen do letošního ročníku ankety Auto roku v České republice žádný vůz nenominovaly.

Vítěz vzejde v únoru

Dvacítka porotců, včetně několika zástupců z médií CNN Prima NEWS a Autosalon.tv v podobě Ondřeje Běhala, Lukáše Dittricha, Michala Borského nebo Martina Müllera, se znovu sejde třetího ledna, kdy během druhého kola testovacích jízd vyzkouší všech pět finalistů. Oficiální vyhlášení vítěze ankety Auto roku 2024 v České republice se uskuteční 6. února 2024 v Kongresovém centru Praha.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nevolnost způsobila drama v Komárnu. Auto prorazilo zábradlí a spadlo z osmimetrové výšky

Tagy:
BMW Kia Hyundai anketa finále Česko ŠKODA AUTO a.s. Kia EV9 hybridní vozidlo Hyundai Ioniq 6