Mladí si v covidu zvykli být v posteli a nic nedělat, řekl Pirk. Poradil, jak začít sportovat

Jan Pirk

Pirk o prospěšnosti chůze a kondici

Mladým lidem jsme na dva roky zakázali sportovat. I proto si teď zvykli být v posteli a nic nedělat. To si o současné situaci mladých Čechů myslí kardiolog a senátor za koalici SPOLU Jan Pirk, který byl hostem pořadu Nový den. Běh, kterému se sám věnuje, považuje pro mladší ročníky za ideální možnost, jak si zlepšit zdraví a celkovou kondici. Těm, kteří nejsou zvyklí na delší sportovní aktivitu, by doporučil začít pravidelnou chůzí, třeba i s holemi, které se využívají během tzv. nordic walking.

Podle Pirka se na zdraví Čechů podepsaly velmi negativně právě poslední dva roky, čímž upozornil především na covidová opatření. „Bylo to zvláště v případě mladých lidí. Na dva roky jsme jim zakázali sportovat a oni si zatím zvykli na to, že je příjemné být v posteli s počítačem,“ pronesl.

Co tedy dělat se špatnou fyzičkou a jak začít?

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Digitalizace zdravotnictví dokáže ušetřit miliardy. Jenže nikdy nebude, zdůrazňuje Pirk

„Pohyb ovšem musí být přiměřený konkrétní fyzické kondici, eventuálně i onemocnění,“ přiblížil kardiochirurg v souvislosti s tím, jak by si měl člověk rozvrhnout sportovní aktivitu zvláště během  začátku. „Pro ty, kteří dosud výrazně nesportovali a chtějí se sebou něco začít dělat, je nejlepší právě chůze. Osobně doporučuji nordic walking, tedy chůzi se speciálními hůlkami,“ zmínil. Upozornil také na důležitost dobré výbavy a především na správnou techniku.

V případě mladších ročníků se podle něj může člověk ihned vrhnout na běhání, jestliže není extrémně obézní. „Může se věnovat také nějaké kolektivní hře. Například bývalý ředitel Gymnázia Jana Keplera a senátor Jiří Růžička přišel s nápadem, že hodiny tělocviku ve školách vedou profesionální trenéři, zvláště v první až třetí třídě základní školy. Spolu s dětmi si osvojuje znalosti i učitel, který je tam jako dozor. Takový koncept se snažíme propagovat,“ popsal Pirk ve vysílání CNN Prima NEWS inovace v tělovýchově.

Kodex o omezených slovech ve Sněmovně by Pirk nepodepsal

Tématem byl také návrh na omezení nadávek na půdě Poslanecké sněmovny, s nímž přišla zákonodárkyně Věra Kovářová (STAN). „Zakazovat by se to nemělo především z důvodu, že by sami poslanci měli vědět, jak se chovat. Musí si předně uvědomit, že jsou příkladem pro společnost,“ apeloval.

Případný kodex, s nímž přišla poslankyně Starostů a nezávislých, by spíše nepodepsal. „Ať lidé sami vidí, koho si zvolili a jak jejich vybraní mluví. Kvůli odlišným názorům se přece takto nehádáme,“ doplnil senátor a uznávaný kardiochirurg.

Kardiolog a senátor Jan Pirk se v pořadu Nový den vyjádřil také o zvyšujícím se napětí ve společnosti či angažovanosti Dominika Haška v politice. Více se dozvíte ve videu výše.

Tagy:
zdraví Jan Pirk běh Věra Kovářová Jiří Růžička sport tělovýchova fyzička Gymnázium Jana Keplera nordic walking Poslanecká sněmovna ČR