Digitalizace zdravotnictví dokáže ušetřit miliardy. Jenže nikdy nebude, zdůrazňuje Pirk

Jan Pirk ve studiu CNN Prima NEWS

360° 15.8.2023

Digitalizace českého zdravotnictví by dokázala ušetřit mnoho miliard korun, jenže nikdy nebude. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl kardiochirurg a senátor Jan Pirk (za TOP 09). Podle něj mají totiž zástupci ministerstva zdravotnictví v současnosti nesmyslné představy o tom, jak případné digitalizace systému docílit.

„Digitalizace našeho zdravotnictví je zásadní problém, který dokáže ušetřit mnoho miliard. Jenže nikdy nebude,“ překvapil Pirk ve vysílání CNN Prima NEWS. Poněkud skeptický dojem získal na základě senátního jednání u kulatého stolu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hádka v 360°: Populistické nesmyslné řeči, platím i u praktika, hájil marže zubařů Šmucler

„Zástupce ministerstva zdravotnictví nám věc prezentoval, ukazoval plán až do roku 2026. To už tam ale nemusí být,“ upozornil kardiochirurg a senátor. Pirka během jednání prý zarazila i další věc: „Země, které elegantně vyřešily digitalizaci zdravotnictví, zavedly jednotný počítačový systém pro všechny, kteří používají veřejné zdravotní prostředky. S tím se prý ale u nás nepočítá. My v současné době používáme ve zdravotnictví 42 počítačových systémů. To je nesmysl, který nemůže nikdy fungovat.“

Podívejte se na celý rozhovor s Janem Pirkem v úvodním videu. Pirk v pořadu 360° na CNN Prima NEWS diskutoval společně s expertem na zdravotnické právo Ondřejem Dostálem a poslancem Kamalem Farhanem (ANO) o nedostatku některých léků či o transformaci českého zdravotnictví.

Tagy:
zdravotnictví politika digitalizace TOP 09 Senát Jan Pirk 360° Ministerstvo zdravotnictví České republiky Senát Parlamentu ČR