Nejotřesnější zážitek v životě. Vondrášek přirovnal masakr v Praze k činům Breivika

Vít Rakušan a Martin Vondrášek

Tisková konference policie k zásahu na UK

Policejní prezident Martin Vondrášek označil čtvrteční masakr na pražské Filozofické fakultě za nejotřesnější zážitek v životě. Běsnění mladého střelce, který zavraždil 14 lidí, přirovnal k činům masového vraha Anderse Breivika. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) během pátečního brífinku požádal média o ohleduplnost.

„Co jsem viděl ve čtvrtek, je můj nejotřesnější zážitek v životě. Vybavil se mi rok 2011, kdy jsme s otevřenou pusou koukali na to, co se děje v Oslu a co spáchal masový vrah Breivik. Tehdy nám došlo, že se to může stát kdekoliv na světě. Myslel jsem, že se toho u nás nedožiji,“ řekl během brífinku policejní prezident Martin Vondrášek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Chybělo pár dní a zabránili jsme tragédii. Policie spojuje vraha ze školy s Klánovicemi

Připomněl tak hororové teroristické útoky, které v červenci 2011 spáchal Anders Breivik v norském Oslu a na ostrově Utøya, přičemž zavraždil 77 lidí. Český střelec na pražské univerzitě vzal ve čtvrtek život 14 lidem.

Vít Rakušan ocenil odvahu policistů, kteří bez váhání vstoupili do budovy s nasazením vlastního života, aby útočníka zlikvidovali. Ten nakonec spáchal sebevraždu.

„Prosím českou veřejnost, abychom si uvědomili, že jsme v realitě, ne v detektivním seriálu. Šiřme pouze podložené informace, které policie poskytuje. Prosím média, aby nebulvarizovala jednotlivé příběhy. V clickbaitové žurnalistice to pár kliků jistě přinese, ale také to přinese další obrovské neštěstí rodinám obětí. Nedávejme pachateli zbytečnou publicitu,“ dodal Rakušan během tiskové konference.

Tagy:
policie Policie ČR Norsko vražda střelba Vít Rakušan krimi vraždy Praha Martin Vondrášek Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Anders Behring Breivik