Na ptačí chřipku zemřel student z Vietnamu. Nemoci si zprvu nevšímal, začala obyčejným kašlem

Jednadvacetiletý student ve Vietnamu zemřel na ptačí chřipku několik dní poté, co se u něj začal projevovat kašel. V domnění, že se jedná o pouhé nachlazení, se chtěl nejprve vyléčit sám, skončil však v nemocnici, kde později zemřel. Výskyt viru hlásí také ve Velké Británii a USA, uvedl web The Mirror.

Mladík se začal s kašlem léčit doma. Po týdnu se mu však značně přitížilo a musel do nemocnice. Lékaři mu diagnostikovali vysoce patogenní kmen ptačí chřipky H5N1 spolu se zápalem plic. Zdravotníci informovali média, že se jednalo o rychlou a závažnou progresi onemocnění, a proto pacient nepřežil. Dodali, že doposud nezjistili žádné nové případy. Lidé, kteří byli se studentem v blízkém kontaktu, jsou však denně sledováni pro případ, že by onemocněli, sdělil britský web The Mirror.

ČTĚTE TAKÉ: Divočák na Plzeňsku vážně zranil muže a ohrožoval další lidi. Policisté zvíře zastřelili

Po rozšíření ptačí chřipky do Velké Británie a USA vzrostly obavy, že by mohla propuknout pandemie. Virus byl také zaznamenán u jednoho člověka ve Spojených státech, který se údajně nakazil od krávy, což naznačuje, že se tento kmen šíří stále jednodušeji.

Ačkoli virus obvykle postihuje pouze ptactvo, může se přenést i na různé druhy savců včetně člověka. Vietnamský mladík se měsíc před smrtí vydal na odchyt volně žijících ptáků, přičemž se pravděpodobně infikoval virem. Vyšetřování v oblasti, v níž se pohyboval, však nezjistilo žádné stopy po nemocných nebo uhynulých ptácích, informovalo britské vydavatelství National World.

Nejednalo se o první případ ptačí chřipky ve Vietnamu. Méně smrtelná verze nemoci se zjistila u 37letého muže. Ačkoli se jednalo o méně závažnou formu viru, musel být hospitalizován poté, co dostal zápal plic.

Ptačí chřipka se od roku 2022 ve Spojeném království potvrdila u pěti pacientů. Vláda již připravuje krizový plán. V březnu vydala pokyny, aby se lidé drželi od volně žijících ptáků alespoň dva metry.

Hlavní příznaky ptačí chřipky se obvykle projevují v podobě vysoké teploty, třesavky, kašle a bolesti svalů a hlavy. Dalšími symptomy mohou být průjem, nevolnost, bolest na hrudi, krvácení z nosu a zánět spojivek.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nebezpečné útoky medvědů rostou

Tagy: