Momenty války: Záchrana ukrajinského zajíce před okupantem a souboj obrněnců tváří v tvář

Králík

Interaktivní mapa, která dokumentuje první rok ruské invaze

Ruská invaze na Ukrajinu je bezpochyby nejkrvavějším konfliktem v Evropě od druhé světové války. Součástí ničivé agrese, která se naplno rozjela v únoru 2022, jsou kuriózní, až bizarní situace. CNN Prima NEWS přináší čtvrtý díl druhé série pořadu s názvem Momenty války.

Zajíce před okupantem zachránil granát

Ukrajinci loni v říjnu sdíleli kuriózní záběry z okupovaného území. Na videu byl vidět ruský voják, který si nesl uloveného zajíce z lesa. Po explozi granátu chycený savec využil situace a okupantovi doslova vyskočil ze sevření.

„Podívejte se na krátký film s názvem ‚Jak byl statečný zajíc zachráněn před orkem‘. Ke zranění zvířete nedošlo jen díky granátu od našeho 1. mechanizovaného praporu,“ glosovala ve svém prohlášení na Facebooku ukrajinská 66. mechanizovaná brigáda.

Ruská invaze na Ukrajinu vypukla v únoru 2022. Redakce CNN Prima NEWS o tomto krvavém konfliktu neustále informuje. Nabízí aktuální analýzy o situaci na bojišti, rozhovory s experty, bezprostřední záběry z brutálních střetů či pohledy domácích i zahraničních politiků.

Smyslem série Momenty války je připomenutí kuriózních, až bizarních situací, k nimž během ruské agrese došlo. Zajímavého materiálu v podobě videí a fotografií, jež pořídili vojáci, civilisté či novináři, je skutečně mnoho.

Kuriózní záběry zveřejnilo také tamní ministerstvo obrany. „Žádné zvíře neutrpělo zranění,“ sdělilo na sociální síti X. Na videu, které pořídil průzkumný bezpilotní letoun ukrajinské armády, byl skutečně vidět ruský voják. Ten procházel lesem v nespecifikované okupované oblasti. V ruce držel zvíře připomínající zajíce či divokého králíka.

Dříve, než se voják dostal do ruského tábora, kde by zvíře zřejmě naporcoval, mu pod nohama explodoval granát. Je možné, že jej svrhl jeden z ukrajinských dronů. Po výbuchu zajíc využil nepřehledné situace, okupantovi se vysmekl a doslova skočil pryč do bezpečí.

Uživatelé na sociálních sítích pak vymýšleli nejrůznější vtipy. Některé byly spojené s králíky, kteří mizí v klobouku. Další narážely na kultovní seriál Jen počkej, zajíci!.

Tváří v tvář s nepřítelem

Ukrajinská 53. mechanizovaná brigáda loni v březnu ukázala video, na kterém je přímý střet této vojenské skupiny s konvojem ruské těžké techniky v Doněcké oblasti. Posádky dvou ukrajinských tanků očividně kolonu okupantů zaskočily, když z ničeho nic začaly nemilosrdně pálit. Úder měl pro ruské obrněnce fatální následky.

„Dva ukrajinské tanky se postaraly o zničení dvou ruských vozidel BMP-1. Pálily z extrémně krátké vzdálenosti,“ komentovala záběry stránka Ukraine Weapons Tracker.

Další analytická stránka s názvem Special Kherson Cat doplnila, že ke střetu došlo poblíž vesnice Vodjane, která leží pár kilometrů na severozápad od Doněcku a na jihozápad od Avdijivky. „Tanky ukrajinské 53. brigády se přímo setkaly s ruskými vojenskými jednotkami,“ konstatoval ukrajinský účet, známý také jako „Chersonská kočka“.

Ze záběrů je patrné, že si posádky dvou ukrajinských tanků skryté za pásmem stromů počíhaly na ruský konvoj těžké techniky. Ukrajinci zneškodnili minimálně dvě ruská bojová vozidla pěchoty BMP-1. Není známo, jak dopadl zbytek ruské kolony.

Samotná 53. brigáda se k videu vyjádřila následovně: „Jak mladý doněcký chlapec vyšel do stepi Ukrajiny. Drtili jsme, drtíme a budeme drtit všechen šrot okupantů. Naši vojáci jsou hrdinové.“ Záběry zveřejnil i ukrajinský resort obrany. „Tenkrát v Doněcké oblasti. Podívejte se na střet tanků 53. mechanizované brigády s kolonou ruských obrněných vozidel,“ uvedlo ministerstvo.

Ukrajinci využili fatální chyby

Ukrajinci v srpnu 2022 zničili jeden z ruských tanků poměrně netypickým způsobem. Využili fatální chyby okupačních sil. Z tanku nezbylo prakticky vůbec nic.

Útok měla provést ukrajinská pohraniční stráž. „Tank okupantů dost obtěžoval naše vojáky. Schovával se. Speciální jednotky z pohraniční služby ho ale v úzké spolupráci s našimi ozbrojenými silami vypátraly a zlikvidovaly,“ zmínil ve svém prohlášení ukrajinský generální štáb.

Ruský tank T-80BV stál v nespecifikované neobydlené oblasti. Když ho vypátral dron ukrajinské armády, svrhl na něj jednu výbušninu. Obrovská exploze očividně překvapila i vojáka, který bezpilotní letoun ovládal. O několik vteřin později vzplanula munice uvnitř tanku, což vedlo k dalšímu masivnímu výbuchu a fatálnímu zničení stroje.

Lidé na sociálních sítích se zabývali otázkou, co přesně stálo za tím, že dopad ukrajinské bomby způsobil takovou spoušť. Stránka Ukraine Weapons Tracker upozornila, že ruská posádka měla na levém blatníku vystavených několik kusů min. Právě tam dopadla výbušnina.

VIDEO: Ukrajinci zlikvidovali kapitána ruských speciálních jednotek

Nutno podotknout, že i bez takové chyby bývají některé ruské stroje proti výbuchům u tankové věže extrémně zranitelné. Může za to konstrukční chyba. Ruské tanky – především typ T-72 – skladují několik desítek střel v zásobníku hned pod dělovou věží.

I nepřímý zásah tak může způsobit vzplanutí veškeré munice uvnitř stroje, což celou věž obvykle vystřelí několik metrů do vzduchu. Tuto šanci navíc výrazně umocňují moderní protitankové řízené střely, které Ukrajině posílají západní země.

Všechny díly seriálu Momenty války naleznete v souhrnném článku pod tímto odkazem.

Tagy:
válka zajíc tank tanky zvířata vojáci králík dron voják Ukrajina mina bizár Rusko granát obrněné vozidlo těžká technika miny Ukrajinská 53. mechanizovaná brigáda Momenty války Ukrajinská 66. mechanizovaná brigáda