Nejsilnější útok Rusů za poslední měsíce. Kyjev zasypaly rakety a drony, jsou hlášeny oběti

Ukrajinská protivzdušná obrana likvidující dron íránské výroby Šáhed během ruského útoku na Kyjev

Drony útočily v Rusku i na Ukrajině

Nejméně dva mrtvé si v noci na středu vyžádal ruský vzdušný útok na ukrajinské hlavní město Kyjev, uvedla média s odvoláním na úřady. Další dva lidé utrpěli zranění. V důsledku pádu trosek nepřátelských raket vznikly ve dvou čtvrtích požáry, napsal list Ukrajinska pravda na svém webu. Podle náčelníka kyjevské vojenské správy Serhije Popka šlo o nejsilnější útok od jara.

Ukrajinská protivzdušná obrana zničila v kyjevském vzdušném prostoru více než 20 ruských cílů. „Noční letecký útok. Tak silný útok Kyjev nezažil od jara. Nepřítel zahájil rozsáhlý kombinovaný útok pomocí dronů a raket,“ citoval Popka list Ukrajinska pravda. Podle něj Rusové nejdříve použili drony, které na ukrajinskou metropoli mířily z několika stran. Následně útočily rakety z bombardérů Tu-95.

ČTĚTE TAKÉ: Ruská zrůdnost, popisují zkázu porodnice čeští dobrovolníci. Válečná zóna je těžce zasáhla

Trosky sestřelených raket spadly na několik budov, park a na školu, uvedli ukrajinští představitelé. „Bohužel, v důsledku pádu trosek do Ševčenkovské čtvrti zahynuli dva lidé,“ napsal Popko na Telegramu. Kyjevský starosta Vitalij Kličko dodal, že úlomky rozbitého okna pořezaly čtyřiadvacetiletou dívku. Raněnou převezli do nemocnice.

„Tlaková vlna rozbila všechna okna, zničené jsou i vchodové dveře. Hrozně jsme se báli,“ uvedla 57letá učitelka Ljudmila, která žije na severozápadě Kyjeva. „Pak za dalších 20 nebo 30 sekund došlo k dalšímu výbuchu. Teď se snažíme všechno uklidnit,“ dodala.

Další bojové drony zaútočily i na infrastrukturu v Žytomyrské oblasti, kde byly poškozeny mimo jiné železniční tratě, což způsobilo zpoždění vlaků. Podle velitele ukrajinských ozbrojených sil Valerije Zalužného sestřelila ukrajinská protivzdušná obrana během nočního útoku všech 28 raket a 15 ze 16 bezpilotních letounů.

VIDEO: Pastelky, kalkulačka i buzola. Ukrajinci se smějí zastaralému vybavení ruských vojáků

Tagy:
útok dron oběti mrtví Kyjev Vitalij Kličko kyjev Ukrajinska pravda