Nejsoutěživější člověk světa. „Nemocný“ fenomén NFL Brady si už vydělal 5,7 miliardy

Je to pouhých 324 dní, co se po 20 letech služby pro tým New England Patriots stal Tom Brady hráčem Tampy Bay Buccaneers. Krátké působení přineslo velkolepý úspěch. 43letý quarterback s floridskou organizací v noci z neděle na pondělí porazil Kansas City Chiefs a ovládl Super Bowl 55. Sám vyhrál NFL už posedmé. Status legendy se ještě prohloubil. A celkové výdělky ikony amerického fotbalu zase nabobtnaly.

Zpětný pohled na draft NFL v roce 2000 vyhlíží až trochu úsměvně. Nejúspěšnějšího hráče historie soutěže si vybrala organizace New England Patriots až v šestém kole na celkovém 199. místě. Jenže tyto papírové předpoklady nejsou vše, zvlášť když máte vůli a nenávist k porážkám jako Tom Brady.

I přes ne úplně lichotivou výchozí pozici si dost věřil. Když se na začátku tisíciletí zranil „Patriotům“ rozehrávač Drew Bledsoe, Brady zaplnil jeho místo a spoluhráči na marodce dokonce řekl: „Tuhle podělanou práci už zpátky nedostaneš.“

Neuvěřitelný chtíč dokázat velké věci za každou cenu dokládá i to, co řekl jiný dřívější parťák z The Pats Dan Koppen. „Je to nejsoutěživější člověk, se kterým jsem se kdy potkal.“ Darrelle Revis, další bývalý spoluhráč, k tomu podotkl, že touhu Bradyho po vítězství lze označit za nemoc. Vždyť Brady lámal pingpongové pálky, když se mu při „přátelském“ pinkání zrovna nedařilo. A svůj tým například jednou cepoval ve chvíli, kdy se Patriots měli potkat v rámci charitativního duelu s místními hasiči. „Nesmíme prohrát,“ apeloval na ostatní.

„Tom Terrific“ prý postupně zapracoval na své řeči těla, aby po nenáviděných nezdarech nebyl na své kolegy tak zlý. Každopádně po většinu kariéry nemusel zlost potlačovat. Náramně se mu dařilo v rámci předchozího angažmá, kdy vyhrál šest Super Bowlů (2002, 2004, 2005, 2014, 2017, 2019, pozn. red.). A novou etapu kariéry u „Bukanýrů“ nemohl začít lépe.

Mohl být catcherem v MLB, vydělává miliardy v NFL

Přitom mohl hrát úplně odlišný sport. Kdyby osud chtěl trochu jinak, byl Brady známým catcherem, tedy chytačem, v Major League Baseball. V roce 1995 si ho jako 18letého vybral v draftu tým Montreal Expos. Sice až v 18. kole, ale porci talentu Bradymu upřít nešlo. Bývalý manažer Expos – tedy kanadské franšízy, která se v roce 2004 přestěhovala do amerického Washingtonu – Kevin Malone kdysi uvedl: „Myslím, že to mohl být jeden z nejlepších catcherů vůbec.“

Jenže Brady hrál na vysoké škole v Michiganu americký fotbal a nehodlal se ho vzdát. Dobře udělal. I co se týká výdělků.

Nejlepší kontrakt v NFL má Patrick Mahomes, tedy rozehrávač v Super Bowlu poraženého Kansasu City Chiefs. Ten loni podepsal kontrakt na deset let, díky kterému si dohromady vydělá 450 milionů dolarů (přibližně 9,7 miliardy korun). Ale ani Brady se rozhodně nemá špatně.

Když se stal hráčem Tampy Bay, čekala na něj smlouva na dvě sezony, během kterých si přijde na částku 50 milionů dolarů (zhruba jednu miliardu korun). Samozřejmě bez bonusů. Díky tomu, že s Buccaneers vyhrál závěrečné klání proti Kansasu, si právě skrze různé dodatky ve smlouvě za necelý rok v novém působišti vydělal 28,37 milionu dolarů.

A to je značný posun od doby, co přišel do slavné ligy. Nováčkovský kontrakt mu na začátku tisíciletí ročně zajistil „pouze“ necelých 300 tisíc dolarů. Díky výkonům si ho ale organizace New England Patriots začala čím dál tím více hýčkat, což se odráželo na narůstajícím platu.

Dohromady si tak v NFL vydělal už přes 265 milionů dolarů, tedy 5,7 miliardy korun.

Ne vždy se ale na Bradyho vedle peněz snášela i chvála. Na svém kontě má několik škraloupů, z nichž byl asi nejvíce medializovaný ten ze začátku roku 2015. Tehdy propukla aféra, která se týkala toho, že se slavný quarterback spolu s celým týmem New England Patriots dopustil podvodu v semifinále zámořské soutěže. Podle vedení ligy si pomohli k výhře v semifinále proti Indianapolis Colts tak, že při svých útocích v utkání záměrně použili podhuštěné míče. Ty umožnily lepší úchop a chytání, zvlášť v deštivém počasí, jež lednové utkání provázelo. Brady pak měl být mozkem celé operace „měkký míč“.

V dalším ročníku NFL tak nemohl nastoupit do úvodních čtyř zápasů rovnajícím se čtvrtině základní části. A Patriots přišli o právo volby v prvním kole draftu v roce 2016 a ve čtvrtém kole v roce 2017.

Večerka ve 20:30

Ačkoliv už Brady dokázal ve svém oboru za 21 sezon v NFL vše možné i nemožné, nehodlá končit. Dokonce v minulosti uvažoval, že by vydržel hrát až do 50 let.

Jak to, že je i ve 43 letech schopný excelovat v tak fyzicky náročném sportu? Stojí za tím obrovská disciplína. Pomáhá mu přísná dieta i to, že chodí spát v půl deváté večer, aby byl velmi časně ráno připravený cvičit. Bývalý spoluhráč z New England Patriots Rodney Harrison jednou uvedl, že když přišel do posilovny v půl sedmé ráno, Brady – který cvičil už od půl šesté – ho zdravil slovy: „Dobré odpoledne.“

I díky tomu zraje jako víno. Sám zmínil, že ve 39 letech byl rychlejší než ve chvíli, kdy opouštěl vysokoškolský tým.

Možná po zisku sedmého mistrovského prstenu z NFL udělal Brady výjimku a šel spát o něco později. Zanedlouho už ale naskočí zase na striktní režim profesionála, protože jak fenomenální quarterback po výhře 31:9 nad Kansasem řekl: „Vrátím se.“

Po triumfu v Super Bowlu jeho spoluhráč Shaquil Barrett připojil: „Není nic, co by Brady nesvedl. Nový tým, nové schéma, první ročník, účast ve finále a celkové vítězství. Bez pochyby je GOAT (Greatest of all time – nejlepší ze všech, pozn. red.).“

Tagy:
NFL Super Bowl Kansas City Chiefs sport Tom Brady Tampa Bay Buccaneers New England Patriots