Nejspolehlivější levná auta: Těchto ojetin se nemusíte bát, vzkazují znalci

V ceně nové Dacie Sandero si můžete dopřát nejen dostatek prostoru, ale dokonce i emocí. Samozřejmě, pokud toužíte po prémiové značce, musíte akceptovat vyšší věk. Těmto osmi autům ale vysoký věk vůbec nepřekáží. Vyplývá to z dlouhodobých statistik německé organizace TÜV, která provádí nezávislé testy.

Po deseti nebo i patnácti letech dokáží spolehlivě sloužit další desetitisíce, ba i statisíce kilometrů. Pozor je třeba dávat jen na některé chronické nedostatky, ale ty nemusí nutně znamenat velké investice, pro které byste koupě litovali. Lepší je však vybrat si o něco dražší exemplář, ať se servisu raději vyhnete. Ceny proto uvádíme za jednotlivé modely v dobré kondici.

Honda CR-V (2006–⁠2012)

Tomuto praktickému SUV vysoký vůbec věk nepřekáží. Je nadprůměrně spolehlivé. Setkat se můžete nanejvýš s vadnou řídící jednotkou. Solidní exempláře koupíte od 125 tisíc korun.

Mercedes-Benz třídy A (2004–⁠2012)

Také tento revoluční „baby Benz“ patří na špičku žebříčků spolehlivosti. Problémy může způsobit jen brzdová soustava. Jinak exceluje výdrží v benzinových a dokonce i v naftových verzích. Hezké kousky seženete od 110 tisíc Kč.

Ford Fusion (2002–⁠2012)

Tenhle Ford sice vaše emoce nerozproudí, ale budete ho milovat kvůli praktické karoserii a výjimečné spolehlivosti. Jen raději dejte ruce pryč od verzí s automatickou převodovkou Durashift. Solidní model koupíte od 40 tisíc Kč.

Audi TT (2006–⁠2014)

S tímhle autem si stále užijete. Vypadá úžasně, jezdí skvěle a navíc neskrývá žádné velké nástrahy. Volit přitom můžete benzinové i dieselové verze. Použitelné vozy získáte od 160 tisíc Kč.

Volkswagen Golf Plus (2004–⁠2014)

Ošklivá, ale kvalitní. Praktičtější verze Golfu se už léta umisťuje na špičce tabulky spolehlivosti. Opět platí, že bát se nemusíte ani naftových modifikací TDI. Zachovalé vozy koupíte od 75 tisíc korun

Mercedes-Benz SLK (2004–⁠2010)

Ani tento roadster se skládací střechou nemusí být drahý. Přitom vám přinese i po letech úsměv na tváři. Němečtí experti k němu nemají výhrady. Navíc ani starší kusy nebývají moc jeté, takže další bezproblémové kilometry čekají na vás. Hezké kusy koupíte od 90 tisíc Kč.

Audi A3 (2009–⁠2012)

Prémiový sourozenec Golfu ukazuje naplno své přednosti. Je stále svěžím a praktickým autem, které si můžete dopřát ve tří- i pětidveřové verzi Sportback. Potěší kvalitou zpracování i spolehlivostí. Problémy se mohou objevit s trvanlivostí komponentů podvozku. Solidní exempláře koupíte od 60 tisíc Kč.

Tagy: