Nejstarší pár je spolu přes 70 let. Jejich klíč ke štěstí: Vždy vyhovět tomu druhému

Nejstarší český pár - Vlasta a Stanislav Bělikovi.

Nejstarší český pár

Některá manželství dnes nevydrží ani pár měsíců, nad tím ale mohou Vlasta a Stanislav Bělíkovi jen nevěřícně kroutit hlavou. Jsou zkrátka ze staré školy, snad i proto spolu žijí už přes sedm dekád. Dohromady by jim bylo 202 let. Jsou tak českým nejstarším, ale především šťastným párem.

Stanislav Bělík to zkraje neměl jednoduché. Svou milou poprvé spatřil už v roce 1945 v rodném Doubravníku, musel o ni ovšem pořádně zabojovat.

„Kráčí švarná pasačka, pěknou velkou kravku měla za sebou. A tak jsem se ji snažil oslovit. Ty seš tak pěkná, já bych si tě hned namluvil. A ona mně na to řekla: ‚No, tak se musíš snažit,‘“ zavzpomínal si Stanislav Bělík v rozhovoru pro Hlavní zprávy CNN Prima NEWS.

Pan Stanislav nakonec o půvabnou Vlastu usiloval pět let. Svatbu pak naplánovali během čtrnácti dnů. Společně vychovali dvě děti, paní Vlasta svého muže podporovala i v jeho největším koníčku – v malování a cestování.

„Měla jsem děcka a menší hospodářství, tak bylo práce,“ popisovala. „Na druhé straně bylo dobré, že se do toho nepletl.“ Stanislav portrétoval všechny členy rodiny, nejraději maloval krajinu v okolí řeky Svratky, která protéká i pod jejich okny. „Takhle jsme chodili i na rande. Tatínek měl paletu a štětce, já si nosila knížku,“ líčila.

Na rozepře a hádky prý v životě neměli čas. Recept na šťastné manželství je podle nich jasný.

„Jeden druhému vyhovět, celý život,“ tvrdil Stanislav Bělík.

Na paní Vlastu čeká v dubnu oslava sta let, nic konkrétního však ještě raději nechystá. S manželem bydlí v blízkosti svých dětí, které se o oba rodiče starají. Společně luští křížovky, o smích v domě rozhodně není nouze.

„Mamince bylo třicet, když jsem se narodila. Pokud by mě měli třeba ve dvaceti, bylo by mi osmdesát a už bych se o ně starat nedokázala. Všichni čtyři bychom byli v domově důchodců,“ řekla se smíchem Nataša Střelecká, dcera manželů Bělíkových.

Tagy: