Největší české fotbalové klenoty: Cenou vládne Souček, v miliardovém klubu nově i Schick

Česká republika má dva fotbalisty s odhadovanou cenou přesahující jednu miliardu korun. Tvrdí to aktualizovaná data renomovaného webu Transfermarkt, který slouží jako rozsáhlá databáze hráčů. Přes devítimístnou částku se přehupuje Tomáš Souček a nově také Patrik Schick, který prožívá nejlepší měsíce kariéry. A kdo dál se dostal do desítky největších tuzemských klenotů?

Transfermarkt vždy po nějakém čase aktualizuje hodnoty hráčů a v posledních dnech se změna dotkla i některých českých fotbalistů. V elitní desítce se nachází několik hvězd, které si značně polepšily, ale pak jsou v ní i tací, jejichž hodnota za poslední měsíce spadla.

Tomáš Souček (1,1 miliardy korun)

I když byl v poslední době Souček občas kritizován, ve West Hamu United si stále drží místo v základní sestavě. Kritikům pak velmi nahlas odpověděl úterním výkonem proti Watfordu, který korunoval hezkým gólem. To ale samozřejmě v aktuálním „ohodnocení“ Transfermarktem nehrálo žádnou roli.

Odhadovaná cena exslávisty hrajícího na postu středního záložníka je 45 milionů eur, což v přepočtu dělá zhruba 1,1 miliardy korun. A oproti předchozí aktualizaci si polepšil o 75 milionů korun.

Patrik Schick (1 miliarda korun)

Že je Patrik Schick výtečným útočníkem, ví fotbalová veřejnost už dlouho. Nicméně zvláště poslední období zastihlo 25letého odchovance Sparty ve výtečné formě. V německé Bundeslize v dresu Bayeru Leverkusen už má v této sezoně 16 gólů, nahání Roberta Lewandowského a vede si lépe než superstar Borussie Dortmund Erling Haaland.

Zároveň mu v létě vyšlo Euro, na kterém vstřelil z poloviny hřiště nejhezčí gól turnaje a celkově se trefil – stejně jako Cristiano Ronaldo – pětkrát. Není divu, že Schickova cena výrazně poskočila, a to dokonce o 43 procent v porovnání s červencem. Zatímco tehdy by zájemce musel zaplatit zhruba 700 milionů, teď na českém reprezentantovi visí cenovka 1 miliarda korun. To je částka, za kterou před lety přestupoval ze Sampdorie Janov do AS Řím.

Pokud bude pokračovat v aktuálních výkonech, brzy Součka trumfne.

Adam Hložek (477 milionů korun)

I zázračné „české dítě“ Adam Hložek je na tom lépe oproti poslednímu údaji uváděnému Transfermarktem. Je jen otázkou času, kdy se šperk tuzemské ligy ze Sparty vydá na některou ze slavných fotbalových adres.

Borussia Dortmund, Liverpool nebo Ajax Amsterdam – tedy kluby, které jsou pasovány do role zájemců o Hložka – by měly konto letenského klubu obohatit o necelou půl miliardu korun. Samozřejmě, konečná částka za přestup se může lišit, ale taková je odhadovaná cena. S přestupem do zahraničí pak může hodnota 19letého hráče dále raketově stoupat.

Antonín Barák (352 milionů korun)

Zatímco o Schickovi, Součkovi i Hložkovi se v českých médiích mluví intenzivně týden co týden, Antonín Barák zůstává trochu v ústraní. Ale v něm si počíná na výbornou. Momentálně je sice ofenzivní záložník na marodce, jinak ale patří mezi opory týmu ze Serie A Hellas Verona. Proto mu v tabulce nejdražších českých hráčů patří čtvrtá pozice s částkou přesahující 350 milionů korun. Ta se za poslední období u 27letého fotbalisty nijak nepohnula.

Vladimír Coufal (301 milionů korun)

Stálou hodnotu si stálými výkony udržuje také Vladimír Coufal, který se loni na podzim vydal za Tomášem Součkem do Premier League a West Hamu. Cena se za několik měsíců nepohnula zvláště proto, že Coufal na čas vypadl ze sestavy „kladivářů“, nicméně teď už je zpět. U něj se v budoucnu nedá čekat, že by křivka vyletěla výraznějším způsobem vzhůru hlavně proto, že je mu „už“ 29 let.

Šesté místo pak patří Jakubu Janktovi, který v létě vyměnil italskou Sampdorii Janov za španělské Getafe. Po pár zápasech se zranil, většinu podzimu tedy strávil na marodce, týmu se k tomu nedaří. I proto cena spadla o 27 procent na 201 milionů korun.

Dalším mužem, jehož cena padá, protože se ve sledovaném období nacházel na hřišti sporadicky, je Alex Král, od konce srpna parťák Součka s Coufalem. Hostování ve West Hamu ze Spartaku Moskva zatím 23letému středopolaři nevychází podle představ a hodnotově si pohoršil o 20 procent. Podle Transfermarktu stojí stejně jako Jankto 201 milionů.

Naopak směrem vzhůru se vydává stoper David Zima, kterému svědčí nové působení v Turíně FC. Po příchodu ze Slavie byl trpělivý, počkal si na svoji šanci a v pravý čas přesvědčil trenéra, že na něj může sázet. Proto cena teprve 21letého hráče vzrostla o 37 milionů korun na 188 milionů.

Do desítky se vměstnali ještě Pavel Kadeřábek z Hoffenheimu (176 milionů korun) a slávista Tomáš Holeš (rovněž 176 milionů).

Tagy: