Fiala je nejméně důvěryhodným politikem, nevěří mu 79 procent lidí. Nejlépe si vede Pavel

Prezident Petr Pavel a premiér Petr Fiala (ODS)

Nejméně důvěryhodným politikem je podle průzkumu premiér Petr Fiala

Premiérovi Petru Fialovi (ODS) podle průzkumu CVVM nedůvěřuje 79 procent lidí, což je nejvíce z domácích politiků. Naopak nejlépe si u českých občanů vede prezident Petr Pavel, kterému důvěřuje 54 procent lidí. Druhé místo náleží předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi s 46 procenty a třetí šéfovi hnutí SPD Tomiu Okamurovi s 40 procenty. Do trojice nejdůvěryhodnějších politiků se tak neprobojoval nikdo ze současné vlády.

Mezi vybranými politiky průzkumu CVVM byl jako nejdůvěryhodnější hodnocen prezident Petr Pavel – důvěřuje mu 54 procent občanů, 42 procent nikoliv. „Pavel byl zároveň jediným ze zkoumaných politiků, u kterého důvěra převažovala nad nedůvěrou, zatímco u všech ostatních ve větší či menší míře převládala nedůvěra nad podílem důvěry,“ vysvětlují autoři.

ČTĚTE TAKÉ: Partie bude boj na krev, míní komentátoři. Okamura a Pekarová jsou dvě strany téže mince

Na druhém místě se s výrazným odstupem umístil Babiš s 46 procenty českých občanů, kteří mu důvěřují. Naopak 51 procent lidí mu nedůvěřuje. Nejlépe hodnocenou trojici uzavřel Okamura s 40 procenty důvěry a 56 procenty nedůvěry. Do TOP 3 se tak neprobojoval nikdo ze současné vlády.

Čtvrté místo náleží ministru pro místní rozvoj Ivanu Bartošovi (Piráti) s důvěrou 28 a nedůvěrou 60 procent. Následuje předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) – 25 procent lidí mu důvěřuje, 40 procent nedůvěřuje – a ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti), kterému důvěřuje 24 procent občanů.

Nejhůře si vedou předsedové stran z koalice Spolu

Nejhůře se v průzkumu nedůvěry umístil premiér Fiala s 79 procenty. Věří mu pouze 19 procent občanů. Za ním následují předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a šéf KDU-ČSL Marian Jurečka, shodně se 70 procenty. Do nejméně důvěryhodné trojice se tak dostali všichni předsedové stran koalice Spolu.

Hodnocení většiny sledovaných politiků se oproti průzkumu z loňského léta zlepšilo, zejména v podobě nižšího podílu nedůvěřujících. Mírně důvěra klesla u prezidenta, ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) a ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL).

Naopak podíl důvěřujících Babišovi a Okamurovi stoupl o čtyři, respektive pět procentních bodů. Podobný nárůst důvěry byl také u Adamové Pekarové, které současně o čtyři body ubylo lidí, kteří jí nedůvěřují. Mírné zvýšení podílu důvěřujících – provázené srovnatelným poklesem nedůvěřujících – zaznamenalo CVVM u ministra pro místní rozvoj a předsedy Pirátů Ivana Bartoše.

Průzkum formou osobního rozhovoru tazatelů s respondentem probíhal od ledna do března letošního roku. Zúčastnilo se ho 966 respondentů starších 15 let.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Na munici pro Ukrajinu dáme stovky milionů, řekl Fiala. Politika Slovenska ohrožuje naši bezpečnost, dodal

Tagy: