Koronavirem se v ČR nakazily už tři miliony lidí. V neděli testy odhalily 24 tisíc případů

Aktuální covidová statistika

V neděli testy prokázaly 23 914 nově potvrzených případů koronaviru. Je to téměř dvakrát víc než před týdnem a nejvíc za neděli od začátku epidemie. Od začátku epidemie v březnu 2020 se novým typem koronaviru v České republice prokazatelně nakazily víc než tři miliony lidí, z nich 37 209 zemřelo. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví.

Podle statistik se do neděle potvrdilo v zemi přesně 3 013 454 případů koronaviru. Za uplynulý den testy odhalily skoro 24 000 nově pozitivních, zatím nejvíc za víkend a skoro dvakrát víc než minulou neděli.

U dalších celkem 102 435 případů mají hygienici podezření, že jde o opakovanou nákazu. Ve statistikách je vedou odděleně od vykazovaných nově prokázaných pozitivních testů. V poslední době možných reinfekcí přibývá kvůli šíření nakažlivější varianty omikron, která podle odborníků častěji proráží imunitu získanou prodělanou nemocí i očkováním.

Počet hospitalizovaných s covidem po sobotním poklesu znovu překročil 2 000. V nemocnicích bylo ke konci víkendu o téměř 450 nakažených víc než před týdnem, počet pacientů v těžkém stavu se ale snížil.

Zatím nejhorší výsledek za víkendový den zaznamenaly statistiky v sobotu 22. ledna, kdy laboratoře oznámily podle revidovaných údajů 18 345 pozitivních testů. Tuto sobotu bylo nakažených o zhruba 70 méně, což byl první mezitýdenní pokles od 10. ledna. Následující den ale epidemie znovu výrazně zrychlila a vytvořila nové víkendové maximum.

Roste počet opakovaných nákaz

Kromě téměř 24 000 nových případů zaznamenali hygienici v neděli také bezmála 3 850 lidí s podezřením na opakovanou nákazu koronavirem. Jejich celkový počet od začátku epidemie překročil 102 000.

Pro vývoj epidemie a přijímaná opatření ve společnosti je víc než denní přírůstek nakažených důležitější, kolik lidí skončí s covidem v nemocnicích a na jednotkách intenzivní péče. V neděli bylo hospitalizovaných 2 066, z toho 181 v těžkém stavu. Oproti sobotě počet pacientů s koronavirem stoupl o 36, mezitýdenním srovnání o 446. Těžkých případů bylo ale před týdnem víc, přes 200.

Vzrostlo i takzvané incidenční číslo. Za posledních sedm dní připadá v Česku 2 326 nově potvrzených případů covidu v přepočtu na 100 000 obyvatel. Je to o 103 případů víc než předchozí den.

Tagy:
nemocnice epidemie opatření vláda Česko COVID-19 omikron Ministerstvo zdravotnictví České republiky