Nejvyšší soud USA rozhodne o Trumpově účasti ve volbách. Hrozba pro demokracii, varuje Biden

Americký prezident Donald Trump

Nejvyšší soud USA rozhodne o Trumpově účasti ve volbách

Nejvyšší soud Spojených států v pátek oznámil že bude rozhodovat o tom, zda exprezidentovi Donaldu Trumpovi může být zabráněno účastnit se letošních primárek před prezidentskými volbami. Posoudí jeho odvolání proti verdiktu coloradského soudu, který ho diskvalifikoval z tamních primárek. Soud se tak přímo vloží do letošní prezidentské kampaně, poznamenala agentura AP. Americký prezident Joe Biden varoval před současnými hrozbami pro demokracii, které podle něj Trump ztělesňuje. Američané budou podle prezidenta v listopadových volbách rozhodovat o řadě věcí, především ale o budoucnosti americké svobody a demokracie.

Soud podle agentury AP učinil rozhodnutí zabývat se případem neobvykle rychle. Trump, hlavní favorit na republikánskou nominaci na prezidenta, se na Nejvyšší soud USA obrátil teprve ve středu poté, co jej nejvyšší coloradský soud rozhodnutím z 19. prosince diskvalifikoval z primárek s odvoláním na 14. dodatek americké ústavy. Ten zakazuje zastávat veškeré veřejné funkce těm, kdo se zapojili do „povstání nebo vzpoury“, což se podle soudců v Coloradu a mnohých Trumpových kritiků týká i exprezidenta kvůli jeho počínání kolem vpádu jeho stoupenců do sídla Kongresu 6. ledna 2021. Proti rozhodnutí coloradského soudu se odvolala také Republikánská strana v Coloradu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Clinton si potrpí na mladé holky, uvádí spisy v kauze Epstein. Soud je odtajnil

Nejvyšší soud zdůraznil nutnost rychlého rozhodnutí, protože primárky v jednotlivých státech začnou už brzy. Soud se bude sporem zabývat na počátku února. Na nejvyšším soudu USA aktuálně poměrem šest ku třem převažují soudci považovaní za konzervativní, z nichž tři nominoval sám Trump. Z primárek vyloučila Trumpa také vláda státu Maine, zatímco další státy podobné rozhodnutí odmítly učinit.

Současný prezident Joe Biden tvrdí, že Trump ztělesňuje hrozbu pro demokracii. „Trumpova kampaň je jen o něm samotném. Není o Americe, není o vás. Trump je ochotný obětovat naši demokracii, jen aby se dostal k moci,“ prohlásil Biden. Trump podle něj chce „otevřenou politickou válku“ a nevnímá politiku jako nástroj pro mírové rozřešení neshod.

„Nejzákladnější pravdou o téhle zemi je, že nestojí na rase, víře nebo zeměpisné poloze. Jsme jediným národem na světě, který se semknul okolo myšlenky, že všichni muži i ženy jsou si rovni... od té myšlenky jsme nikdy neupustili. A já vám slibuji, že nedovolím Trumpovi a (radikálním republikánům), aby nám ji vzali,“ řekl Biden.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Skandální odhalení v Epsteinově sexuální kauze. Na seznamu figuruje princ Andrew či Clinton

Tagy: