Těla zatavená v sudech i zastřelený příbuzný. Orlické vrahy prozradil úraz člena gangu

První oběť orlických vrahů byla nalezena 14. července 1995.

Nejznámější vraždy

Jihočeští kriminalisté v pátek našli pod relativně novou betonovou podlahou sklepa jednoho domu modrý plastový sud. Uvnitř leželo tělo zavražděného šestadvacetiletého Slováka. Policie už má dva podezřelé. Jednou z nich je přítelkyně zavražděného. Kriminalisté nevylučují, že se podezřelí mohli inspirovat orlickými vraždami z 90. let.

O případu z jihu Čech jsme informovali zde. Podobné praktiky se zatavenými sudy s těly obětí si oblíbili také zločinci v devadesátých letech. Asi nejvíce je proslavily takzvané orlické vraždy. Od dubna 1991 se Karel Kopáč, Ludvík Černý a Vladimír Kuna zbavili tří těl. Skupina do svého dopadení v roce 1995 spáchala celkem pět vražd.

První oběť tohoto gangu byla nalezena 14. července 1995. Z orlické přehrady policisté ten den vytáhli podezřelý sud, z něhož vytékala zapáchající tekutina. V ní bylo tělo Leorenta Lipoveciho, prvního z obětí tříčlenného gangu.

Do podzimu stejného roku z vody potápěči vytáhli i zbylá dvě těla. V sudu nebo zabalené v pletivu. Oběti střílel Ludvík Černý, kvůli dětské tváři i chování přezdívaný Mimísek. V zabíjení si prý liboval.

Nebáli se sáhnout i na rodinu

Většina obětí byli pražští podnikatelé, na vraždách na objednávku gang vydělal stovky tisíc. V jeho odsouzení hrál hlavní roli sám Karel Kopáč, který po autonehodě ochrnul a začal zpytovat svědomí. Sám střelec Černý se nikdy nepřiznal. „Kdybych byl zdravý, tak se k vraždám také nepřiznám,“ řekl Kropáč. Že se na Kropáčovi podepsal právě úraz, potvrdil i sám orlický vyšetřovatel František Havlovič. „Úraz ho diametrálně změnil. Pokud by Kopáč neutržil tento úraz, nemluvil by,“ uvedl.

Orličtí vrazi se nebáli sáhnout i na vlastní rodinu. Kvůli urychlení dědictví zavraždili matku Vladimíra Kuny. Ve vězení je ale v současnosti už jen jeden z nich, vykonavatel Ludvík Černý. Vladimíru Kunovi trest vypršel v roce 2013, Karel Kopáč ve vězení spáchal sebevraždu.

Tagy: