Někdy mám radost, jindy bych se na to vyprdl. Starosta Skočic působí i jako prodavač a pošťák

Problém s poštou řešili také ve Skočicích na Strakonicku. Situaci doslova a do písmene zachránil místní starosta. Ten se snaží udržet chod vesnice tím, že sám působí i jako pošťák nebo prodavač. Prostě starosta, jak má být, říkají místní.

Každé pondělí až sobotu se mohou obyvatelé Skočic na Strakonicku spolehnout, že si budou moc skočit na poštu nebo do malého krámku. Jejich osud však chvíli visel na vlásku. Po odchodu původní provozovatelky totiž nechtěl zmíněné služby nikdo převzít. Nakonec vše zachránil starosta, který je od roku 2020 i prodavačem a poštmistrem. „Někdy mám splín, že bych se na to nejradši vyprdnul. Ale samozřejmě, že někdy mám radost,“ popsal pro CNN Prima NEWS starosta Skočic Jan Šídlo (KDU-ČSL).

K obchůdku s poštou zvládá nejen funkci starosty, ale i své civilní zaměstnání. S financováním provozu mu pomáhá příspěvková organizace občanů Skočice. „Nejsou to kvanta lidí, ale třeba desítce občanů denně nějak můžu pomoc,“ upřesnil Šídlo.

ČTĚTE TAKÉ: Odstupné od České pošty nedostaneme, říká doručovatel. Podnik nabízí práci daleko od domova

A jak činnost starosty hodnotí místní? „Já si toho vážím nesmírně. Občas mu i pomáhám, když je potřeba, aby vesnice pořád žila. Aby to nebylo mrtvý místo, že projedou okolo a je zavřená pošta, krám, hospoda. Když tohle nežije, tak nežije vesnice,“ vysvětlila jedna z obyvatelek Bohumila Žáčková.

Starosta doufá, že díky vlastnímu provozu pošty by o pobočku neměli přijít. „My jsme si vlastně vzali poštu Partners pod svoje křídla před třemi roky, takže už bychom neměli být nějak ovlivnění zavíráním poboček,“ doplnil Šídlo. „Je potřeba to zachovat. Aspoň pro pár hrstek lidí, kteří se nedostanou do města na poštu. Pečivo každé ráno mají, takže si sem snadno dojdou,“ uzavřela jeho pomocnice.

Na rozdíl od mnohem větších městských částí tak na Strakonicku udržela poštu obec s 240 obyvateli a necelou stovkou domů.

Tagy: