Odstupné od České pošty nedostaneme, říká doručovatel. Podnik nabízí práci daleko od domova

Řada doručovatelů opouští svou práci v České poště bez odstupného. Umožňuje to postup propouštějícího státního podniku, který jim místo výpovědi nabízí náhradní pozice, jež se ovšem nacházejí pro pracovníky na nevyhovujícím místě. Zaměstnanci proto následně odcházejí sami, kvůli čemuž jim nárok na odchodné dle zákona nepřísluší. CNN Prima NEWS to potvrdili doručovatelé i odbory. Vedle toho však Česká pošta stále našla dostatek finančních prostředků na to, aby mohla i přes miliardové ztráty vyplatit stovky tisíc korun na odměnách svým vedoucím pracovníkům. „Jednalo se o odměny za zástup za neobsazená pracovní místa jiných členů vedení povinného subjektu,“ obhajovala svůj postup Česká pošta.

„Řekli nám, že odstupné nedostaneme, protože pošta nemá peníze. Místo toho nám nabídnou tu stejnou práci, ale někde úplně jinde,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS jeden z odstupujících poštovních doručovatelů. Řadě z nich potom v podobné situaci nezbude nic jiného, než dát výpověď, čímž ale nárok na odstupné ztrácejí.

Podle poštovních odborů však s takovým postupem není možné cokoli dělat. „V případě, že například nechci pracovat na druhém konci Prahy, pracovní právo je napsáno tak, že musím dát výpověď, jelikož podmínky smlouvy v tu chvíli nesplňuji já,“ vysvětluje předsedkyně koordinačního odborového výboru České pošty Jindřiška Budweiserová.

ČTĚTE TAKÉ: Útok ekoaktivistů proti SUV v Brně způsobil škody za tisíce. „Zneškodnili“ i šetrný hybrid

Problémy však vznikají i jinde. „Další možností je, že vám nabídnou jít na balíkovnu. V naší poště už jsou proto jen čtyři doručovatelky, 15 jich odešlo, nedá se to zvládat,“ doplňuje jedna z doručovatelek.

Vedle toho ve čtvrtek vzbudila rozruch informace, dle které Česká pošta vyplácela i přes miliardové ztráty odměny svému vedení, a to ve výši přes 376 tisíc korun. „Bývá podnikatelským pravidlem, že pokud má někdo špatné výsledky, peníze se odebírají v managementu. Česká pošta se dostala do kritické situace, je takřka před bankrotem a pan ministr dělá přesný opak,“ vyjádřil se opoziční poslanec Karel Havlíček (ANO).

Pošta se však hájí tím, že odměny byly vyplaceny za zástup jiné funkce. „Bonusy, které vyplývají ze smluvního vztahu mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem a jsou navázány na splnění konkrétních úkolů, jsou osobními údaji jednotlivého konkrétního zaměstnance, a proto je nelze zveřejnit,“ uvedl nejprve mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Následně však pošta přiznala, že dva z jejích ředitelů získali odměny v celkové výši 376 542 korun. „Jednalo se o odměny za zástup za neobsazená pracovní místa jiných členů vedení povinného subjektu,“ sdělil na dotaz deníku MF Dnes manažer specializovaného útvaru České pošty Vladimír Brož. Údaje však poskytl bez konkrétních jmen.

Tagy: