Tvrdý úder Izraelců v Pásmu Gazy. Palestinci hlásí po náletu na mešitu dvě desítky mrtvých

Nejméně 21 lidí přišlo o život a další utrpěli zranění při izraelském náletu na mešitu v centrální části Pásma Gazy, na základě informací od místní civilní obrany o tom píše americká CNN. Izraelská armáda oznámila, že znovu zaútočila ze vzduchu na velitelská centra teroristického hnutí Hamás; jedno bylo v bývalé škole v pobřežním pásu, další v budově, která dříve sloužila jako mešita. Agentura DPA dodává, že informace o obětech a tvrzení obou stran nebylo možné nezávisle ověřit.

Armáda uvedla, že před přesně cílenými útoky přijala řadu opatření, aby snížila ohrožení civilistů. Budovy, které napadla, sloužily k plánování a provádění teroristických útoků proti izraelským jednotkám a Izraeli. Jde o další příklad systematického zneužívání civilní infrastruktury ze strany Hamásu, které porušuje mezinárodní právo, dodala izraelská armáda podle DPA.

ČTĚTE TAKÉ: Výročí masakru v Izraeli může přilákat útočníky, varují USA. Tel Aviv chystá mstu, píše CNN

Nejnovější krveprolití v izraelsko-palestinském konfliktu, který trvá již desítky let, začalo útokem na jižní Izrael z loňského 7. října, kdy ozbrojenci Hamásu zabili 1 200 lidí a dalších 250 se zmocnili jako rukojmích. Následná izraelská operace v Pásmu Gazy si vyžádala životy téměř 42 tisíc Palestinců, tvrdí místní úřady ovládané Hamásem.

Izrael v sobotu ohlásil, že vzhledem k blížícímu se výročí útoku Hamásu uvedl své síly do pohotovosti v obavě z možných atentátů, napsala agentura AFP. Připomněla, že Izrael chystá odpověď na úterní raketový útok Íránu a na hranici s Libanonem bojuje s proíránským hnutím Hizballáh. Izraelská armáda uvedla, že od začátku pozemní operace v Libanonu v pondělí zabila nejméně 440 příslušníků Hizballáhu.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Izrael má právo se bránit, řekl Svoboda. Paralýza USA kvůli volbám mu hraje do karet

Tagy:
armáda Izrael Pásmo Gazy Hamás USA Libanon Reuters Hizballáh ozbrojený konflikt Deutsche Presse-Agentur teroristický čin Izraelské obranné síly konflikt, válka a mír teroristické bombové útoky