Výročí masakru v Izraeli může přilákat útočníky, varují USA. Tel Aviv chystá mstu, píše CNN

Pondělní smutné výročí teroristického útoku Hamásu na Izrael zvyšuje obavy z dalších podobných činů. USA podle CNN varovaly před možnými útoky, a to i na svém území. Výročí masakru navíc přichází v době, kdy Izrael chystá odvetný úder na Írán.

Teroristické hnutí Hamás loni 7. října provedlo hrůzný útok na Izrael, při kterém přišlo o život přes 1 100 lidí. Více než 250 osob pak teroristé odvlekli do Pásma Gazy. Tím začala další válka na Blízkém východě.

Zkuste si KVÍZ: Benjamin Netanjahu válčí o budoucnost. Jak dobře znáte izraelského premiéra?

Rok po masakru je napětí v regionu ještě větší. Izrael nadále vede válku s hnutím Hamás, otevřel navíc druhou frontu s teroristickým hnutím Hizballáh, které působí v Libanonu. Situace na Blízkém východě se ještě více zamotala, když Írán v týdnu provedl raketový útok na Izrael. Teď se napjatě vyhlíží izraelský protiúder. Kdy přijde?

„Je to opravdu těžké říct. Myslím, že by se určitým způsobem v Izraeli chtěli vyhnout sedmému říjnu, takže podle mého odhadu, pokud by k něčemu došlo, bylo by to pravděpodobně před nebo po něm,“ řekl pro CNN zdroj z amerického ministerstva zahraničí a poukázal na pietní charakter tohoto dne.

Šéf Bílého domu Joe Biden se snaží Izrael přesvědčit, aby neútočil na ropné a jaderné kapacity Íránu. Jenže právě íránský jaderný program je nejpravděpodobnějším cílem izraelských stíhaček či dronů.

USA posilují bezpečnostní opatření

Americké úřady včetně FBI zároveň varovaly, že datum 7. října může přilákat další útočníky. Spojené státy proto po celé zemi posilují bezpečnostní opatření, uvádí CBS News.

CNN informovala, že policejní orgány po celé zemi posílily hlídky v okolí židovských a muslimských institucí, a to v reakci na napětí na Blízkém východě, nadcházející výročí 7. října a židovské svátky.

Policie se chce zaměřit například na detekci výbušnin na mostech a v tunelech, vrtulníky pak použije k detekci radiace. Bezpečnostní orgány zvyšují ostrahu například v New Yorku, Los Angeles, Chicagu, Miami nebo Filadelfii.

„Židovské, muslimské nebo arabské instituce – včetně synagog, mešit, islámských center a komunitních center – a také velká veřejná shromáždění, jako jsou vzpomínkové akce, vigilie nebo jiné legální demonstrace, představují atraktivní cíle pro násilné útoky nebo falešné hrozby ze strany různých aktérů, včetně násilných extremistů a pachatelů nenávistných trestných činů,“ varovala FBI.

Možných dalších teroristických útoků se obává i Izrael. Také židovská země proto posiluje bezpečnostní opatření.

PODÍVEJTE SE: Obrana před íránským útokem přišla Izrael draho. Za sestřelení raket zaplatil miliardy

Tagy: