Svoboda: Izrael má právo se bránit. Paralýza USA kvůli volbám mu hraje do karet

Exministr zahraničí Cyril Svoboda

Svoboda s Landovským o situaci v Izraeli

Izrael se má právo bránit, o tom nepochybuji. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Vyjádřil také obavy, že se konflikt může rozrůst do světa a popsal, jakou roli teď na Blízkém východě hrají Spojené státy. Jakub Landovský, bývalý velvyslanec v NATO, nicméně Svobodova slova mírnil. Zmínil zejména blízkovýchodní zvyklosti ohledně vzájemného útočení.

Podle Svobody existuje nebezpečí, že se po zapojení Íránu do konfliktu na Blízkém východě stane mezinárodním s dalekosáhlými dopady. „Nepochybuji, že se Izrael má právo bránit, je to napadení suverénního státu. Zároveň je ale potřeba vědět, čeho chce dosáhnout,“ nastínil, že by bylo dobré znát jeho úmysly.

ČTĚTE TAKÉ: Izrael má menší, ale vyspělejší armádu než Írán. Analytik popsal, jak odpoví na noční útok

Podle něj Izrael využil momentální situace v USA, že má při rozhodování o svých krocích volnější ruku. „Spojené státy jsou paralyzovány. Oba dva kandidáti, Donald Trump a Kamala Harrisová, teď nechtějí nebo nemohou udělat nic radikálního,“ vysvětloval exministr zahraničí s tím, že izraelský spojenec nechce příliš do konfliktu zasahovat.

Také připomněl, že zatímco izraelský premiér Benjamin Netanyahu říká, že půjde o prostorově a časově omezenou akci, jeho předchůdce Naftali Bennett se nechal slyšet, že po 50 letech je tu poprvé šance překreslit obraz Blízkého východu a totálně destruovat íránský režim. „Nikdo tedy vlastně neví, jakou strategii Izrael má a kam až chce dojít,“ upřesnil Svoboda s tím, že operace v Gaze probíhá, i když také měla být omezená.

Oko za oko, rána za ránu

Podle Jakuba Landovského ale zatím totální válka v regionu nehrozí. „Jednotlivé eskalační kroky jsou oddělené a je mezi nimi určitý čas na promyšlení konkrétní formy odvety, která musí splňovat základní blízkovýchodní kritéria – musí být ostřejší než konkrétní iniciační útok,“ nechal se slyšet bývalý velvyslanec v NATO. Také naznačil, že Izrael bezhlavým útočením nechce posílit íránský režim, protože umírání civilistů by mu mohlo pomoci u veřejného mínění.

Připustil ale, že Izraeli jde v tomto konfliktu o hodně. „Izraelci se nemají kam stáhnout, leda do moře. Jim jde o samotnou holou existenci,“ doplnil Landovský. Zatím je ale podle něj situace „klasická“. „Jsme svědky toho, co na Blízkém východě známe už po desetiletí, možná staletí a tisíciletí, a to je v podstatě systém násobně větší odvety. Jen to není oko za oko, zub za zub, ale spíš za ránu 10 až 100 ran,“ dodal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Obrana před íránským útokem přišla Izrael draho. Za sestřelení raket zaplatil miliardy

Tagy: