Několikanásobná olympijská vítězka Charlotte Dujardinová je vyšetřována za bití koně

Několikanásobná vítězka olympijských her z Británie Charlotte Dujardinová byla dočasně suspendována Mezinárodní jezdeckou federací (FEI). Video z tréninku ji zachytilo, jak nepřiměřeně mlátí svého koně bičem, tohle si známá drezurní hvězda za rámeček nedá a přitom byla horkou kandidátkou na zlaté medaile z Paříže, jak v individuální, tak i týmové kategorii.

Dujardinová dokonce už odjela i z Paříže, kde budou probíhat letošní olympijské hry. Celou situaci okomentovala tak, že udělala chybu v úsudku, píše deník BBC.

FEI uvedla, že obdržela záběry zachycující trojnásobnou zlatou olympijskou medailistku Dujardinovou, „která se zapojila do chování v rozporu se zásadami dobrých životních podmínek koní - během tréninku vedeném v soukromé stáji.“ Video mělo být natočeno před čtyřmi lety, proč bylo předáno FEI až dnes, se ptá i veřejnost.

Drezura je nejstarší jezdecká disciplína, jezdec a kůň při ní provádějí sérii pohybů na hudbu v chůzi, klusu a cvalu. Při prováděných cvicích jut cílem dosažení maximálního souladu mezi koněm a jezdcem.

Právník zastupující žalobce, který podal oficiální stížnost na Dujardinovou k FEI, uvedl v průvodním dopise, který vidělo BBC, že video ukazuje, jak paní Dujardinová nadměrně mlátí koně bičem.

Orgán původně oznámil šestiměsíční pozastavení, ale později uvedl, že zákaz „zůstane v platnosti, dokud nebude znám výsledek vyšetřování/disciplinárního řízení“.

Charlotte Dujardin video

Charlotte Dujardin Video. *WARNING* This is distressing to watch.

Posted by Equisafety on Wednesday, July 24, 2024

Ačkoli zákaz zůstává dočasný, dokud FEI vyšetřuje, Dujardinová, která má celkem šest olympijských medailí, řekla, že „odstoupí ze všech soutěží, dokud tento proces bude probíhat“.

„To, co se stalo, bylo zcela mimo mísu a neodráží to, jak trénuji své koně nebo jak trénuji své žáky, nicméně neexistuje žádná omluva,“ uvedla v prohlášení koňařka. „Hluboce se stydím a měla jsem v tu chvíli jít lepším příkladem.“

„Je naší zásadní odpovědností, abychom řešili jakékoli případy zneužívání, protože welfare koní nesmí být ohroženo,“ řekl BBC prezident FEI Ingmar De Vos.

„Charlotte [Dujardinová] vyjádřila upřímnou lítost nad svými činy a my uznáváme a oceňujeme její ochotu převzít odpovědnost. Navzdory nešťastnému načasování věříme, že tato akce znovu potvrdí závazek FEI - blahobyt koní je na prvním místě,“ dodal.

Na poslední olympiádě v Tokiu v roce 2021 byla trenérka německého moderního pětiboje Kim Raisnerová diskvalifikován z her za to, že po vypadnutí praštila koně.

Britská olympijská asociace (BOA) se postavila za probíhající vyšetření celého případu a zároveň požádala o zařazení rezervního sportovce. Generální ředitel British Dressage Jason Brautigam řekl: „Tato historická obvinění jsou hluboce znepokojivá pro všechny, kdo se podílejí na našem sportu, ale plně podporujeme vyšetřování FEI a po dokončení tohoto procesu podnikneme jakékoli vhodné disciplinární opatření.“

„Když jsem před třemi týdny navštívila Dujardinovou na jejím dvoře v hrabství Gloucestershire, byla si jistá, že se zapíše do historie v Paříži, a řekla mi, že chce, aby na ni byla její malá dcera hrdá. Ona byla považována za uchazečku o zlatou medaili jak individuálně, tak s týmem,“ okomentovala situaci Laura Scottová, sportovní zpravodajka BBC Sport.

Pouhé tři dny před zahajovacím ceremoniálem nemohlo být načasování horší a následky mohou být obrovské.

Tagy:
Olympijské hry Paříž sport jezdectví olympijský vítěz Letní olympijské hry 2021 drezura Kim Raisner sportovní disciplína Charlotte Dujardinová Ingmar De Vos