Hrozí sekerou, nahý běhá po domě. Narkoman terorizuje sousedy, z policie si nic nedělá

Ohrožuje obyvatele domu sekerou a do bytu si vodí bezdomovce. Na Jana H., který je závislý na pervitinu, již několikrát sousedé zavolali policejní hlídku. Pomoci se zatím nedočkali, proto na něj nyní podávají žalobu. O případu informoval deník Krimi Plzeň.

Pětačtyřicetiletý muž, který je závislý na pervitinu, prý neustále ohrožuje obyvatele domu v Plzni ve Farského ulici. Policie zde zasahuje několikrát do týdne. Muž vyhazuje věci z okna bytu na ulici, chodbu domu znečišťuje vínem i plivanci, často se rve se svou družkou či s bezdomovci, které si vodí domů. Po domě občas pobíhá se svými nocležníky nahý, vulgárně nadává sousedům a některé v minulosti i fyzicky napadl.

„Zvláště ženy z domu mají doslova strach projít okolo jeho dveří nebo okna, občas to vypadá, že na ně doslova číhá,“ popsali obyvatelé domu pro deník Krimi Plzeň. „Klid ale nemáme ani ve vlastních bytech. Kromě neustálého hluku se z toho bytu, který je spíš smetištěm než obydlím, po celém domě line neskutečný zápach a dokonce i hmyz,“ pokračovali.

18 policejních výjezdů za tři měsíce

Během tří měsíců policie v domě musela kvůli muži zakročit hned 18krát, všechny případy uzavřela jako přestupek. „Jen to s ním sepíší, občas ho někam odvezou, asi na záchytku, ale druhý den se vrátí a vysměje se nám. Mně třeba po jednom takovém návratu kopal do dveří a nadával mi, že si mě podá, jestli je zase zavoláme,“ uvedla jedna ze sousedek. Minulý týden napadl souseda a tomu policie nabídla i krátkodobou policejní ochranu. Nechápu, proč ještě není ve vazbě,“ řekla.

„Sousedovi nejprve vyhrožoval lahví s uraženým dnem, řval tu, že má zkušenost s tím, že to může zabít. Pak jí po něm hodil a vyhrožoval mu, že mu rozseká hlavu sekerou,“ upřesnil další soused. „Tu u něj potom policisté i našli. Jenže si ho odvezli, on byl za pár dní zpět a vyhrožoval, že nás tu pozabíjí všechny,“ dodal.

Incident potvrdila i mluvčí policie: „Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření podezření ze spáchání trestného činu výtržnictví a nebezpečné vyhrožování. V případu zjišťujeme veškeré okolnosti a dále se jím zabýváme.“

80 obyvatel podepsalo petici

Na situaci již reagovalo společenství vlastníků bytů v domě tím, že na Jana H. byla prostřednictvím advokátní kanceláře, která ve věci poskytla poškozeným právní pomoc, podána žaloba za účelem nedobrovolného prodeje jednotky. Obyvatele domu podpořilo svými podpisy i téměř osmdesát dalších lidí žijících ve Farského ulici. Tento mimořádný zásah do vlastnictví právní předpisy umožňují, je tedy podle deníku Krimi Plzeň pravděpodobné, že soud s ohledem na opakované jednání Jana H. vyhoví žalobě a přistoupí k prodeji bytu problémového.

Tagy: